Palatka.bg

Откриха най-старата рисунка в човешката история

Миналата седмица беше направено забележително откритие в Южна Африка – археолози откриха най-старата документирана рисунка досега. Тя датира отпред около 73 000 години! Повече от 70 века преди новата ера. Тя предшества подобни находки, открити в Африка, Азия и Европа с най-малко 30 000 години. Досега не се предполагаше, че е възможно да бъде открита толкова ранно доказателство за човешко творчество.

Рисунката, разбира се, е много елементарна и представлява кръстосани цветни шарки. Според екипът обаче е възможно оригиналът да е бил много по-голям и сложен, а откритите рисунки да са само малка частица от целия пъзел. Според екипът, направи забележителното откритие, рисунките са направени с малко заострено парче охра.

Находката е намерена в пещерата Бломбос, разположена на южния бряг на Южна Африка, а учените, които са се натъкнали на рисунката, са от Университета в Берген, Норвегия. Според тях тази пещера е използвана много за кратко от ловци-събирачи, които са престояли тук само седмица-две. Ако това е вярно, може да се окаже, че изкуството на рисуването, макар и много първобитно, е било обичайно разпространено много по-рано, отколкото се предполагаше досега.

Древна рисунка

Според професор Кристофър Хеншилууд, който ръководи проучването на пещерата от 1991 година насам – откритата рисунка е абсолютно абстрактна. „Не бихме го нарекли изкуство, но определено става въпрос за абстрактен дизайн и почти със сигурност е имала значение за създаващия я, а вероятно е формирала и част от общата символна система, възприемана от други хора в групата“, казва той.

Камъкът, на който е открита рисунката, е дълъг едва 39 мм и затова е почти невъзможно да се разбере смисълът на рисунката и нейната цялост. В пещерата обаче са открити и много други предмети, сочещи за абстрактно мислене и изкуство като мъниста, фрагменти, също гравирани с охра, и комплект за създаване на бои отпреди 100 хил. години.

Както знаете – Хомо сапиенс се появява за пръв път в Африка преди 315 хил. години и после се разпръсва из целия свят.