Palatka.bg

Японски проект измисли как да пътуваме без багаж

Живеем във времена на „споделеното“. Споделени пътувания, споделени апартаменти, коучсърфинг и какво ли още не. Е, тогава, защо не и споделен багаж? Звучи налудничаво, но именно това е хрумнало на един японец, който е решил да направи стартъп за споделен багаж, надявайки се да постигне успех подобен на AirBnb.

Както всеки стартъп и този, наречен Locarry, основан от японеца Шимпей Ватанабе, взима съвременен проблем и се опитва да го реши. С проблемът се сблъсква всеки пътешественик на далечни разстояние – огромното количество багаж. На първо място – преноса на багаж струва много допълнителни пари. След това – той трябва да се носи, забавя пътешествениците и на всичкото място – представлява голяма отговорност.

Пътувай леко

Locarry решава този проблем като създава платформа за споделяне на багаж. Срещу наем вие ще можете да наемете необходимите предмети от местни хора, без да е необходими да ги мъкнете от вкъщи. Разбира се, не говорим за основни неща като бельо, но за тежки и лесно можещи да се отдадат под наем предмети като планинска екипировка, дъждобрани, чадъри, фотоапарати и т.н. заемащи висок обем багажи.

Концепцията е следната – срещу такса всеки потребител на платформата може да получи разнообразни предмети, от които има нужда за пътешествието си. В същото време хората, които отдават тези предмети, ще получават заплащане за наема и труда си на стойност около 600-700 долара на месец, което е един чудесен пасивен доход.

Платформата включва всичко – идентификация на потребителите, системи за сигурност, като регистриране на кредитна карта против кражба, застраховка на по-скъпите неща и, разбира се, проверка за дезинфекция на дрехите. За момента платформата е напълно стартираща и не особено популярна, като освен това тя не печели никакви пари, защото не взима каквато и да е било комисионна за работата си. Естествено, ако стане успешна, всичко това ще промени.

Наистина звучи шантаво, но пък доскоро така звучаха и платформи като AirBnb и Uber.