Palatka.bg

Една четвърт от туристите избират дестинацията си заради храната!

Кое е нещото, което ни кара да избираме определена дестинация? Историята, природата, архитектурата, снимките от Instagram, препоръките на приятели, евтините билети и хотели, атмосферата… Можем да продължим да изреждаме до безкрай. Оказва се обаче, че една от най-големите причини за избор на дестинация е… храната!

Цели 27.6% от туристите избират къде да ходят именно заради местната кухня. Това сочат данните на реномираната компания за събиране и анализ на данни GlobalData, която е осъществила проучването през третото тримесечие на тази година. Оказва се, че това важи особено за родените след 1980 години. За по-младите храната, при избора на дестинация, има по-голямо значение, отколкото за всички досега.

Това се дължи на все по-развития култ към кулинарията, гурмето и вкусната като цяло храна, благодарение на множеството телевизионни предавания, интернет сайтове, страници в социалните мрежи, готварски книги и т.н. Никога досега потребителите не са имали толкова визуална възможност да гледат чуждестранна храна, както днес, благодарение на интернет и новите технологии. Именно заради това и се покачва техния „апетит“ към нови дестинации. Все по популярни в световен мащаб стават специалните кулинарни екскурзии или местни турове за обикаляне на ресторанти, заведения за бързо хранене и други.

Според анализа на GlobalData туристите си мислят, че именно чрез храната ще опознаят най-добре културата и традициите на страните, които посещават. В огромен възход в момента е уличната храна, която на някои места става по-популярна, а понякога и по-скъпа от стандартните ресторанти. Културата за „ядене на крак“ обаче вече е толкова популярна, че във Флоренция дори управата наложи глоба до 500 евро за хранене навън в определени пикови часове, заради множеството туристи хапващи бърза храна и задръстващи улиците.

Освен уличната храна все по-голяма популярност набира и уроците по готварство, както и домашно приготвените автентични гозби. Напоследък е и много популярно приложението EatWith, което вече е отворено за ползване в над 150 града по цял свят. Неговата концепция е, че свързва туристи с гостоприемни местни хора, които имат желание да поканят гости за обяд или вечеря.