Palatka.bg

В Куклен правят първата екопътека за хора с увреждания в България

Първата екопътека специално пригодена за хора с увреждания ще бъде направена от община Куклен, съобщава „Дневник“. Според организаторите от общината – това ще е първият по рода си маршрут в България. Става въпрос за две туристически екопътеки в Родопите с изходен пункт Куклен. Те ще бъдат изцяло направени с доброволчески труд.

Първата екопътека е вече изчистена и пригодена. Нейният маршрут е 12 километра – започва от град Куклен и завършва до хижа Руен. Втората туристическа пътека пък свързва може би най-голямата туристическа забележителност на общината – манастира Св. Св. Козма и Дамян с хижа Руен, като дължината на маршрута е 5 километра в едната посока. Най-високата точка, от която минава пътеката е 1219 метра надморска височина.

Освен общината – основен двигател на проекта е председателят на сдружение „Български ултрамаратони“ и организатор на ултрамаратона „Персенк Ултра“ Николай Марангозов, разказва Дневник.

За съжаление не могат да се намерят допълните подробности как точно ще бъде обособена екопътеката, за да е пригодна за хора с увреждания и по какъв начин ще се различава от останалите екопътеки. Предстои обаче да видим и вярваме, че новите маршрути наистина ще бъдат съобразени с нуждите на хора с увреждания. Идеята е страхотна и казано честно – искрено се изненадваме, че това е първият по рода с проект. В чужбина има множество екопътеки и природни маршрути, които са напълно пригодени за хора с увреждания.

Самият град Куклен е известен най-вече манастира „Св. св. Козма и Дамян“, наричан още „Св. Врач“ и „Св. Врачове“. Кукленският манастир, както е по-популярен, е православен манастир, разположен в непосредствена близост, на 4 км. извън града. Построен е до извор с лековита вода. Лечебните свойства на тази вода са били известни още от времето на древните траки. Той е посветен народните лечители Козма и Дамян. В манастира се пази като ценна реликва ръката на св. Козма, а към него има малка църква, за която се счита, че е сред най-старите християнски църкви в България.

Не е случайно, че именно Куклен ще стане първия домакин на екопътеки за хора със специални нужди. Кукленският манастир е непрекъснато посещаван от душевно или тежко физически болни хора. Вярва се, че водата в аязмото е лековита, а легендите гласят, че пренощуването в манастира и дълбоката вяра кара болните да се чувстват по-добре или дори ги изцелява. Любопитно е, че в миналото тук са били оковавани душевно болни към пода, защото се вярвало, че по този начин те ще се излекуват. И до днес могат да се видят остатъците от оковите, които навремето са били 12 на брой. Суеверието гласи, че тяхното докосване носи здраве.

Снимки: Община Куклен