Palatka.bg

„Тайните“ туристически дестинации в Европа

Съществуват най-различни класации на „най-добрите” туристически дестинации. Почти всеки туристически сайт има свои списъци – направени от собствените му експерти или на базата на гласуване от аудиторията.

Една част от тях отразяват броя на пътуванията и там неизменно доминират неостаряващите и явно неомръзващи примадони – Париж, Лондон, Рим… Легендарните красавици Барселона, Прага и Виена също са там, винаги в компанията на гръцките перли – Родос, Санторини, Крит… Във фокуса на общественото внимание се появяват и нови звезди – тази година това е Исландия.

Разбира се, славата на тези места не е напразна, те са пълни с чар и изненади и могат да предложат по нещо различно при всяко връщане. Но някои, всъщност почти всички, вместо да се радват, май страдат от прекомерната си популярност. Такъв е случаят например с Венеция, чиито управници се опитват да се справят с пренаселеността със спорни административни мерки.

Има и доста туристи, които все повече търсят дестинации, където на спокойствие могат да разгледат природните или културни забележителности. И наистина, какво е удоволствието да пропътуваш сума километри, за да попаднеш на поредното място, претъпкано от тълпи. Но, докато някои привлекателни дестинации са свръх-експлоатирани до отблъскваща степен, все още има и други, които са се запазили неопорочени.

Дори и на нашия сравнително малък континент можем да попаднем на фантастични места, които все още не са сред пренаселените туристически дестинации.

 

null
Сициалианска афера сред красотата на безвремието

Ако искате да се потопите в топлата красота на Италия, избягвайки препълнените градски улици, с цялото си сърце препоръчваме Сицилия. Друго направление за истински отморяващо пътешествие е региона Емилия-Романя. Ако е вярно, че една четвърт от туристите избират дестинацията си заради храната, то тази италианска провинция е една сбъдната мечта. Тя е родината на пармезана, прошутото, балсамовия оцет и прочутото рагу – роднина на спагетите болонезе.

В Болоня не пропускайте FICO – най-големия кулинарен парк в света. Той работи всеки ден от 10 ч. до полунощ, входът е свободен, а вътре можете да разгледате как се произвеждат храните в най-добрите италиански ферми, да видите как майстори приготват пред очите ви известни специалитети, да посетите различни кулинарни курсове и работилници или да се насладите на вкусовете в един от 45-те ресторанта. Тук се намира и най-големият и богат фермерски пазар в света, заемащ площ от над 9000 кв. м.!

Ако искате да усетите духа на стария град, посетете и колоритния открит пазар на Via Pescherie Vecchie (на снимката).

туристически дестинации

Снимка: Giuseppe Cardone, CC BY-SA 2.0

 

Друга от привлекателните и немного популярни туристически дестинации в Южна Европа е

Кантабрия, Испания

Привлекателно зелената Кантабрия е едно от „тайните“ съкровища на Испания: земя с диви пясъчни плажове и планини, покрити с мъгла. Интересът ви към миналото ще бъде провокиран от църквите, изсечени в пясъчните скали по бреговете на река Ебро или от праисторическите пещерни рисунки.

Можете да се върнете в Средновековието в перфектно запазеното градче Santillana del Mar. Калдъръмените улички и балконите, окичени с цветя, сгушени в каменните и тухлени сгради ще ви накарат да се почувствате като във филмов декор.

Само на 16 километра на запад от Santillana е Comillas. Градчето, разположено сред гънките на изобилстващи от зеленина хълмове е дом на някои от най-оригиналните и красиви постройки в Испания. За тях жителите са задължени на първия Маркиз дьо Комийас, живял през 19 век. Роден тук като обикновен гражданин, той натрупва богатство в Куба като плантатор на тютюн, собственик на кораби, банкер и търговец на роби. След завръщането си поръчва на водещи архитекти-модернисти да направят вида на родния му град по-интересен и живописен.

Тук можете да се възхитите на архитектурни бижута като вила El Capricho – една от малкото постройки на Антони Гауди извън Каталония (на снимката).

Снимка: Triplecaña – Own work, CC BY-SA 4.0

Освен оригиналните сгради, Комийас притежава и прекрасен златен плаж, малко рибарско пристанище и приятен, калдъръмен стар център.

Миналата година порталът на района, оживеното пристанище Сантандер се сдоби с изумителния модернистичен културен център Centro Botín на прочутия архитект Ренцо Пиано.

Впечатляващ фон с назъбени върхове, алпийски ливади и варовикови клисури представлява най-старият национален парк в Испания, Picos de Europa, който празнува стогодишнината си това лято.

Фризланд, Холандия

Повечето хора, които посещават Ниската земя, се отправят към Амстердам, но тази година провинция Фризланд навлезе в светлината на прожекторите. Регионалната столица Лееуарден очарова с процъфтяваща кафе-култура, еклектични магазини и канали, обградени от исторически къщи.

Малкият град е Европейска столица на културата през 2018 г. и предлага богата програма от инсталации, фестивали и събития. Един от гвоздеите в нея е голяма изложба в музея „Фрийз“, вдъхновена от един от най-известните жители на Лееуарден: гениaлния художник M.К. Ешер.

Снимка: Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Косово

Напоследък все повече се говори за една от по-близките до нас туристически дестинации – Косово. Намираща се между две планински вериги в сърцето на Балканите, малката държава досега е оставала под радара на повечето пътешественици. Явно това е на път да се промени.

Косово изобилства от разнообразни топографски обекти като високи планини, езера, каньони, стръмни скални образувания и реки. Тези природни ценности представляват качествени туристически ресурси. Кръстопът, който от историческа гледна точка се връща към класическите времена, Косово свързва Централна и Южна Европа, Адриатическо и Черно море.

Планинските западни и югоизточни региони са идеални за зимен туризъм. Ако сте любители на снежните спортове, планирайте отсега една зимна ваканция в курорта Брезовица (на снимката). Той се намира в Шар Планина, на 60 км от летище Прищина и 70 км от летище Скопие.

Снимка: Snownjeri – Own work, CC BY-SA 3.0

Можете да комбинирате ските с посещение в съвременната столица Прищина или историческите градове Призрен, Педжа и Гякова.

Друг интересен маршрут е туристическата пътека Via Dinarica с драматично-ефектни планински пейзажи. Всяко лято филмови фенове се събират на кинофестивала Докуфест в Призрен, а близкият район Раховец привлича с лозя, винарни и фестивали на виното.

Малките Циклади

Още една от „потайните“ туристически дестинации в Европа. Разпръснати в Егейско море между Наксос и Аморгос, Малките Циклади са подминавани от повечето туристи. Ако искате да почувствате гръцките острови в тяхната автентичност, както преди десетилетия, посетете Ираклия, Куфониси, Скинуса и Донуса.

Техният чар се крие в девствени плажове с една таверна, бавен темп на живот и рядко усещане за безвремие – идеалните фактори за изключване от забързаното ежедневие. Побързайте да ги посетите преди високоскоростните фериботи да ги прибавят към графиците си и можете да сте едни от първите на съблазнителните плажове и дългите бели главни улици, обградени от ресторанти и кафенета.


Снимка: Charles Haynes, CC BY-SA 2.0