Palatka.bg

Испания през есента

Лятото вече официално отмина и календарът обяви настъпването на есента. Това обаче съвсем не означава, че е отминал и сезонът на екскурзиите и пътуванията. Макар че за някои оранжево-обагрените месеци изглеждат меланхолични, други нетърпеливо очакват ярката окраска на горите, криеща диви гъби и плодове.

Едно от най-добрите предложения за пътешествия през есенните месеци е Испания. Разнообразната ѝ природа предлага на любителите на фотографията безкрайни възможности да се потопят във фантастична атмосфера.

Испания има над 60 000 километра сертифицирани туристически пътеки – отличен начин да разгледате различните ѝ лица нашир и надлъж. Можете да видите големи ледникови езера, вулкани, блата, пълни с птици, скали с вековна история, гори, обитавани от елени …

Въпреки че в повечето части на Испания можете да се разхождате през цялата година, есента е особено подходяща. Така ще избегнете високите летни температури и ще изпреварите снега в планинските райони.


Снимка: Rafael Ibáñez Fernández – Tomada por User:Rayet, CC BY-SA 3.0

Испания е втората най-планинска страна в Европа

Около една четвърт от площта ѝ се извисява повече от 1 000 метра над морското равнище. Климатът е мек и слънцето грее повече от 3000 часа годишно.

Възможностите за отдих и спорт на открито са неизброими, а живописните гледки – гарантирани в многото красиви природни райони. Испания е втора в света по брой биосферни резервати и има 15 национални парка. Страната е рай за любителите на птиците – тук се срещат 650 различни вида!

Снимка: Richard Crossley, released under OTRS ticket 2013042210010844, CC BY-SA 3.0

Испания през есента: натура и култура

По време на пътуванията си можете да отсядате не само хотели, а и в многобройните селски къщи за гости, къмпинги и планински хижи … Така ще почувствате много по-добре характерната атмосфера.

Освен на пешеходен туризъм, планинско катерене и колоездене, тук имате възможност да се отдадете и на страстта си към историята.

Много туристически маршрути са свързани с важни културни забележителности: известния Камино де Сантяго, древноримския път и църквите в романски стил в долината Бои, Сребърния път Виа де ла Плата. Можете да се отправите на истинко пътуване във времето през праисторически пещери, римски пътища и мостове, средновековни крепости и замъци…

Снимка: Miguel Ángel Quintas – Own work, CC BY-SA 3.0

Испания през есента: земя и небе

По това време на годината мнозина предпочитат да разглеждат природата карайки велосипед или яздейки кон. Мекото време в Испания през есента и подходящия релеф са идеални за първи опити в тези дейности.

А за тези, които искат да опитат нещо още по-интересно има специално организиран „звезден туризъм”. Не става дума за папарашка обиколка на къщи на знаменитости – макар че и такива има по света. Говорим за наблюдаване на истинските звезди по небосклона.


Снимка: carthesian – originally posted to Flickr as Hoces del Duratón, CC BY 2.0

В тази дейност, любима на хората от праисторически времена, няма нищо необичайно. За съжаление обаче ярките светлини на модерната цивилизация ни отнемат възможността за това. Да видим звездите може само от места, отдалечени от големите градове и блесналите курорти.

Испания има някои от най-добрите наблюдателни позиции в света, на които се събират любители на нощното небе от цял свят. Това е една възможност да комбинирате любовта си към астрономията или просто към романтичните нощни разходки с едно незабравимо пътешествие в провинцията.

Замъкът Монтрагю в едноименния национален парк в Естремадура предлага зашеметяваща панорама на околността през деня и на звездния купол през нощта

Ясното небе на Испания през есента дава отлична възможност за звездобройците, запазило естествения си мрак поради липсата на светлинно замърсяване. Канарските острови, заедно с Хавай и Чили са дестинациите на обсерваториите, в които ще бъдат инсталирани телескопите на бъдещето. Там има голям брой полезни часове за наблюдение и добрият климат осигурява много нощи с ясни небеса.

Много от районите, където могат да се наблюдават звездите, са защитени природни местности – впечатляваща сцена за звездния спектакъл. В допълнение, испанската провинция крие много вили и малки хотели, които са се специализирали в звезден туризъм. В тях има наблюдателни платформи с телескопи и образователни материали като карти на звездното небе. Можете ли да си представите да гледате Млечния път от двора на древен замък…

Испания през есента: вкусове и аромати

Още едно хубаво нещо в Испания по това време е, че сега е сезонът на виното. В региони като Ла Риоха есента се превръща в фестивал на гроздето, виното и плодородието.

Лозя се отглеждат тук от повече от 1000 години. Средновековните монаси са умели винопроизводители и адвокати на ползите от виното, а през 13 век Гонсало де Берсео от манастира Сан Мийан де ла Когойа в Ла Риоха, смятан за първия испански поет, дори го възпява в стихове.

Град Логроньо на река Ебро – столицата на Ла Риоха

Снимка: Reo1987 – Own work, CC BY 3.0


Снимка: BigSus – Image created by me., CC BY 2.5


Снимка: Balasturias assumed, CC BY-SA 3.0

Белите и чевени вина, които се правят тук са световноизвестни с характерния си аромат, дължащ се на отлежаването в дъбови бъчви. Отчетливи ванилови нотки са тяхната запазена марка. Можете да ги опитате в многобройните изби и винарни, наричани бодегас.

Не пропускайте да посетите Виванко – музей на винената култура в селцето Брионес. Тук можете да научите всичко за виното и ролята му в историята на цивилизацията от постоянните и временни експозиции в шест изложбени зали и да се разходите в градините на Бакхус, където растат над 220 вида лози от цял свят.


Снимка: Lourdes Cardenal – Own work, CC BY-SA 3.0

В ресторанта на музея имате примамлива възможност да се насладите на доброто вино не само като компания към вкусните блюда, а и като важна тяхна съставка. Можете да посетите и някой от курсовете по дегустация, които разкриват истинска вселена от аромати и вкусове във виното.

Когато есента идва в Испания, тя носи още един подарък за небцето: диви гъби. Ако отидете на пазара по това време на годината, ще намерите голямо разнообразие от годни за консумация гъби. А още по-хубаво е, че много барове и ресторанти из страната подготвят специални менюта от ястия, приготвени с тези вкусни природни дарове. Сега е времето да се отдадете на изкушението.

Под един вековен бук
много надалеч от тук
расна гъбка с калпаче …

С есенните дъждове, горите и планините на Испания предлагат много различни видове ядливи гъби. След като преминат през кухнята, те могат да станат вкусни хапки или гарнитура, достойна да украси всяко ястие. Дивите гъби са с ниско съдържание на мазнини, висок процент вода и прекрасен вкус. Те могат да бъдат приготвени по множество различни начини: печени, пържени на тиган или във фритюрник, като основа или допълнителна съставка на супа, пълнени, на скара, в салати, задушени, мариновани…

Есента е най-добрият сезон за този деликатес, въпречи че може да бъде намерен и през други периоди като пролетта. По това време ресторантите предлагат на своите клиенти широка гама от ястия и рецепти, чиято основна съставка са дивите гъби. Същото се отнася и за баровете и таверните, които включват тапас и „raciones“ (по-големи порции) от диви гъби в дневните си специалитети. По това време на годината в Испания просто не трябва да пропуснете да опитате тази вкусна и здравословна храна.

Снимка: an13sa – Own work, CC BY 3.0

В много региони се провеждат събития, посветени на гъбите. Можете да посетите курс, които да ви научи как да ги разпознавате, дегустационни сесии и пътувания с екскурзовод из провинцията. Регионални и местни микологични асоциации организират излети, водени от експерти по гъбите. През есента много хотели предлагат тематични пакети, включващи настаняване, специализирани менюта, курсове за начинаещи гъбари и екскурзии за бране в страната.

 

 

Дивите гъби могат да се намерят в цяла Испания през есента

Най-продуктивни обаче са гористите и планински региони като Галисия, Астурия, Кантабрия, Страната на баските, Кастилия-Леон, Навара, Арагон и Каталуния. В тези райони често можете да намерите градове и села, предлагащи разнообразни опции, свързани с гъбите – от конкретни маршрути и гидове, до специализирани туристически обекти като барове, ресторанти, къщи за гости и вили.

 

 

Испания през есента: острови и океан

И за тези, които искат да направят лятото по-дълго и да прекарат повече време на плажа, Испания има специално място. Там температурата е около 25°C през цялата година, а палмите приветливо махат на есенния бриз – Канарските острови. Слънцето грее по 10 часа на ден и само от вас зависи къде да се наслаждавате на лъчите му – на морския бряг, в града или в планината.

Дюните на Маспаломас, остров Гран Канария

Млечка от Канарските острови, наричана още Пръчката на Херкулес – растението символ на остров Гран Канария. Достига 3-4 метра височина и е въоръжена с остри бодли и отровен латексов сок

Снимка: Hansueli Krapf (User Simisa (talk • contribs)), CC BY-SA 3.0

През октомври на Ел Иеро – най-малкият и отдалечен от Канарските острови се провежда El Hierro Open Fotosub – състезание по подводна фотография, където участниците заснемат невероятното морско дъно и неговите обитатели.

На островите има много училища, където можете да се научите да се гмуркате. Изобилни са и идеалните места за гмуркане както за начинаещи, така и за експерти. Влезте в ласкавите океански вълни и открийте цял нов свят.

Снимка: Strobilomyces – Own work, CC BY-SA 3.0