Palatka.bg

Испания през есента

Лятото вече официално отмина и календарът обяви настъпването на есента. Това обаче съвсем не означава, че е отминал и сезонът на екскурзиите и пътуванията. Макар че за някои оранжево-обагрените месеци изглеждат меланхолични, други нетърпеливо очакват ярката окраска на горите, криеща диви гъби и плодове.

Едно от най-добрите предложения за пътешествия през есенните месеци е Испания. Разнообразната ѝ природа предлага на любителите на фотографията безкрайни възможности да се потопят във фантастична атмосфера.

Испания има над 60000 километра сертифицирани туристически пътеки – отличен начин да разгледате различните ѝ лица нашир и надлъж. Можете да видите големи ледникови езера, вулкани, блата, пълни с птици, скали с вековна история, гори, обитавани от елени …

Въпреки че в повечето части на Испания можете да се разхождате през цялата година, есента е особено подходяща. Така ще избегнете високите летни температури и ще изпреварите снега в планинските райони.


Снимка: Rafael Ibáñez Fernández – Tomada por User:Rayet, CC BY-SA 3.0

Испания е втората най-планинска страна в Европа. Около една четвърт от площта ѝ се извисява повече от 1 000 метра над морското равнище. Климатът е мек и слънцето грее повече от 3000 часа годишно.

Възможностите за отдих и спорт на открито са неизброими, а живописните гледки – гарантирани в многото красиви природни райони. Испания е втора в света по брой биосферни резервати и има 15 национални парка. Страната е рай за любителите на птиците – тук се срещат 650 различни вида!

Снимка: Richard Crossley, released under OTRS ticket 2013042210010844, CC BY-SA 3.0

Испания през есента: натура и култура

По време на пътуванията си можете да отсядате не само хотели, а и в многобройните селски къщи за гости, къмпинги и планински хижи … Така ще почувствате много по-добре характерната атмосфера.

Освен на пешеходен туризъм, планинско катерене и колоездене, тук имате възможност да се отдадете и на страстта си към историята.

Много туристически маршрути са свързани с важни културни забележителности: известния Камино де Сантяго, древноримския път и църквите в романски стил в долината Бои, Сребърния път Виа де ла Плата. Можете да се отправите на истинко пътуване във времето през праисторически пещери, римски пътища и мостове, средновековни крепости и замъци…

Снимка: Miguel Ángel Quintas – Own work, CC BY-SA 3.0

Испания през есента: земя и небе

По това време на годината мнозина предпочитат да разглеждат природата карайки велосипед или яздейки кон. Мекото време в Испания през есента и подходящия релеф са идеални за първи опити в тези дейности.

А за тези, които искат да опитат нещо още по-интересно има специално организиран „звезден туризъм”. Не става дума за папарашка обиколка на къщи на знаменитости – макар че и такива има по света. Говорим за наблюдаване на истинските звезди по небосклона.


Снимка: carthesian – originally posted to Flickr as Hoces del Duratón, CC BY 2.0

В тази дейност, любима на хората от праисторически времена, няма нищо необичайно. За съжаление обаче ярките светлини на модерната цивилизация ни отнемат възможността за това. Да видим звездите е възможно само от места, отдалечени от големите градове и блесналите курорти.

Испания има някои от най-добрите наблюдателни позиции в света, на които се събират любители на нощното небе от цял свят. Това е една възможност да комбинирате любовта си към астрономията или просто към романтичните нощни разходки с едно незабравимо пътешествие в провинцията.

Замъкът Монтрагю в едноименния национален парк в Естремадура предлага зашеметяваща панорама на околността през деня и на звездния купол през нощта.

Ясното небе на Испания през есента дава отлична възможност за звездобройците, запазило естествения си мрак поради липсата на светлинно замърсяване. Канарските острови, заедно с Хавай и Чили са дестинациите на обсерваториите, в които ще бъдат инсталирани телескопите на бъдещето. Там има голям брой полезни часове за наблюдение и добрият климат осигурява много нощи с ясни небеса.

Много от районите, където могат да се наблюдават звездите, са защитени природни местности, впечатляваща сцена за звездния спектакъл. В допълнение, испанската провинция крие много вили и малки хотели, които са се специализирали в звезден туризъм. В тях има наблюдателни платформи с телескопи и образователни материали като карти на звездното небе. Можете ли да си представите да гледате Млечния път от двора на древен замък…

Испания през есента: вкусове и аромати

Още едно хубаво нещо в Испания по това време е, че това е сезонът на виното. В региони като Ла Риоха есента се превръща в фестивал на гроздето, виното и плодородието.

Лозя се отглеждат тук от повече от 1000 години. Средновековните монаси са умели винопроизводители и адвокати на ползите от виното, а през 13 век Гонсало де Берсео от манастира Сан Мийан де ла Когойа в Ла Риоха, смятан за първия испански поет, дори го възпява в стихове.

Град Логроньо на река Ебро – столицата на Ла Риоха.

Снимка: Reo1987 – Own work, CC BY 3.0


Снимка: BigSus – Image created by me., CC BY 2.5


Снимка: Balasturias assumed, CC BY-SA 3.0

Белите и чевени вина, които се правят тук са световноизвестни с характерния си аромат, дължащ се на отлежаването в дъбови бъчви. Отчетливи ванилови нотки са тяхната запазена марка. Можете да ги опитате в многобройните изби и винарни, нариани бодегас.

Не пропускайте да посетите Виванко – музей на винената култура в селцето Брионес. Тук можете да научите всичко за виното и ролята му в историята на цивилизацията от постоянните и временни експозиции в шест изложбени зали и да се разходите в градините на Бакхус, където растат над 220 вида лози от цял свят.


Снимка: Lourdes Cardenal – Own work, CC BY-SA 3.0

В ресторанта на музея имате примамлива възможност да се насладите на доброто вино не само като компания към вкусните блюда, а и като важна тяхна съставка. Можете да посетите и някой от курсовете по дегустация, които разкриват истинска вселена от аромати и вкусове във виното.

Когато есента идва в Испания, тя носи още един подарък за небцето: диви гъби. Ако отидете на пазара по това време на годината, ще намерите голямо разнообразие от годни за консумация гъби. А още по-хубаво е, че много барове и ресторанти из страната подготвят специални менюта от ястия, приготвени с тези вкусни природни дарове. Сега е времето да се отдадете на изкушението.

Под един вековен бук
много надалеч от тук
расна гъбка с калпаче …

С есенните дъждове, горите и планините на Испания предлагат много различни видове ядливи гъби. След като преминат през кухнята, те могат да станат вкусни хапки или гарнитура, достойа да украси всяко ястие. Дивите гъби са с ниско съдържание на мазнини, висок процент вода и прекрасен вкус. Те могат да бъдат приготвени по множество различни начини: печени, пържени на тиган или във фритюрник, пълнени, на скара, в салати, задушени, мариновани…

Есента е най-добрият сезон за този деликатес, въпречи че може да бъде намерен и през други периоди като пролетта. По това време ресторантите предлагат на своите клиенти широка гама от ястия и рецепти, чиято основна съставка са дивите гъби. Същото се отнася и за баровете и таверните, които включват тапас и „raciones“ (по-големи порции) от диви гъби в дневните си специалитети. По това време на годината в Испания просто не трябва да пропуснете да опитате тази вкусна и здравословна храна.

Снимка: an13sa – Own work, CC BY 3.0

В много региони се провеждат събития, посветени на гъбите. Можете да посетите курс, които да ви научи как да ги разпознавате, дегустационни сесии и екскурзии с екскурзовод из провинцията. Регионални и местни микологични асоциации организират излети, водени от експерти по гъбите. През есента много хотели предлагат тематични пакети, включващи настаняване, специализирани менюта, курсове за начинаещи гъбари и екскурзии за бране в страната.

 

 

Дивите гъби могат да се намерят в цяла Испания. Най-продуктивни обаче са гористите и планински региони като Галисия, Астурия, Кантабрия, Страната на баските, Кастилия-Леон, Навара, Арагон и Каталуния. В тези райони често можете да намерите градове и села, предлагащи разнообразниопции, свързани с гъбите – от конкретни маршрути и гидове, до специализирани туристически обекти като барове, ресторанти, къщи за гости и вили.

 

 

Испания през есента: острови и океан

И за тези, които искат да направят лятото по-дълго и да прекарат повече време на плажа, Испания има специално място. Там температурата е около 25°C през цялата година,а палмите приветливо махат на летния бриз – Канарските острови. Слънцето грее по 10 часа на ден и само от вас зависи къде да се наслаждавате на лъчите му – на морския бряг, в града или в планината.

Дюните на Маспаломас, остров Гран Канария

Млечка от Канарските острови, наричана още Пръчката на Херкулес – растението символ на остров Гран Канария. Достига 3-4 метра височина и е въоръжена с остри бодли и отровен латексов сок.

Снимка: Hansueli Krapf (User Simisa (talk • contribs)), CC BY-SA 3.0

През октомври на Ел Иеро – най-малкият и отдалечен от Канарските острови се провежда El Hierro Open Fotosub – състезание по подводна фотография, където участниците заснемат невероятното морско дъно и неговите обитатели.

На островите има много училища, където можете да се научите да се гмуркате. Изобилни са и идеалните места за гмуркане както за начинаещи, така и за експерти. Влезте в ласкавите океански вълни и открийте цял нов свят.

Снимка: Strobilomyces – Own work, CC BY-SA 3.0

Веселина Тулевска