Palatka.bg

Галерия „Уфици“ слага край на опашките по революционен начин

Кой не е чувал за „Уфици“? Една от най-известните, посещавани и скъпи галерии не само в Италия, но и в цяла Европа. Намиращата се във Флоренция „Уфици“ всяка година привлича стотици хиляди посетители. И как не! Тук се намират картини на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и много, много други гениални художници от Ренесанса. Именно тук можете да видите феноменалната „Раждането на Венера“ на Ботичели.

Освен с великолепните и безценни творби на гениални художници обаче – „Уфици“ се слави и с километричните си опашки. В определени дни чакането за влизане достига до 6 часа, а понякога дори предварително резервирания (и по-скъп) онлайн билет отнема около час. И няма как. Само за 2017-та галерията е посетена от рекордните 2.2 млн. души – с 200 хил. повече от миналата година, а тези цифри се очаква само да растат.

Затова обаче от „Уфици“ са крайно решили да сложат край на дългите опашки, при това по нов, експериментален начин, използващ най-новите технологии. Ако той се окаже успешен – почти със сигурност ще бъде приложен и в други супер посещавани музеи и галерии, за които се чака дълго.

Това ще се осъществява, благодарение на нов специален софтуер с изкуствен интелект, разполагащ с огромна база данни, който ще прогнозира колко посетители ще има всеки ден, според различни фактори, включително времето. След това софтуерът ще разпределя кой посетител, кога ще влиза.

Занапред посетителите ще купува своите билети от автомати, поставени пред сградата, които ще им издава билет с конкретен час за посещение, изчислен на база на планираните групи, деня от седмицата, сезона, прогнозата за времето и други показател. По този начин влизането ще стане много по-балансирано, а на хората няма да им се налага да висят с часове, като вместо това ще могат да извършват други дейности.

Софтуерът е разработен от IT специалисти в университета в Акила, Централна Италия. Най-вероятно, при успех, той ще бъде масово използван от големите италиански музеи. Той отчита много фактори. Например разбира, че групи от над 15 души обикновено забавят застаналите след тях с около 15 минути, а ако е много топло или вали, посетителите на галерията се задържат вътре средно с 45 минути по-дълго, заради климатиците.

„Уфици“ ще е първата галерия, която ще започне да използва софтуера.