Palatka.bg

Организират последното посещение до изчезващия „Титаник“

 „Титаник“ със сигурност е най-известният кораб в историята. Защо – едва ли има нужда да говорим. Инцидентът, който се случва на 15 април 1912 година на най-големия и сигурен кораб, пускан във вода дотогава, е запечатан завинаги в световната попкултура. Тогава умират над 1500 души, поради наниз от човешки грешки, престъпна небрежност и случайности. Само за два часа корабът потъва на невероятна дълбочина от 3795 метра в Атлантическия океан. И макар всички да сме гледали истински кадри от него в култовия „Титаник“ на Джеймс Камерън – малцина са онези, които са стигали до подобна дълбочина, за да могат да го видят с очите си.

Скоро обаче няколко богати авантюристи ще имат възможността да станат най-вероятно последните хора, които ще имат шанса да видят лично „Титаник“. Всъщност – последната мисия до него беше осъществена през 2005 година, когато група изследователи решават да разгадаят всички загадки, свързани с неговото пътуване.

Основната през 2009-та година компания OceanGate, която се занимава с организирането на мащабни подводни мисии с цел туризъм има намерение да стане първата и най-вероятно последната изцяло частна и с цел развлечение мисия до „Титаник“. Очаква се тя да се осъществи от края на юни до средата на август, като този период ще включва и подготовка, а самата експедиция ще продължи 11 дена. Желаещите да се включат в нея ще бъдат превозвани с вертолет от сушата до плавателен съд, който ще бъде базова станция за подводното пътуване към „Титаник“. Местата ще са изключително ограничени, а билетите ще струват 105 хиляди щатски долара всеки.

Има голяма вероятност тази мисия да е последната, която ще види някога „Титаник“. Причината за това е, че останките на кораба, според експерти, ще изчезнат в рамките на следващите 20 години. Ръждата и бактериите много бързо разяждат трупа на металния титан. Затова и много скоро от него ще останат само разпаднали се и ръждясали железа. Ето защо и тази мисия ще остане в историята, а участниците в нея със сигурност ще имат какво да разказват на внуците си.