Palatka.bg
Увац

Каньона Увац в Сърбия – рядък шедьовър на природата

Комплексът от нереални меандри, които природата е издълбала по чуден начин и най-красивият цвят на кристално чистите води на езерото Увац, бързо ще ви  омагьосат. Ще забравите за всичките си проблеми, щом чуете звуците на природата и се насладите на непокътнатото природно богатство.

Преди да стане значим туристически комплекс

Преди да стане значим туристически комплекс от природни забележителности, Увац е бил известен само като името на река в Златар и Златибор – курортно селище, характеризиращо се с красив каньон и дълбоко речно корито. Река Увац е естествена южна граница на планината Златибор. Тя е основен приток на река Лим и се издига на югоизток от планината Ядовник. В края на курса си река Увац е естествена граница между Сърбия и Босна и Херцеговина.

Специалното очарование на този красив каньон на реката, идва от заоблените меандри на река Увац

Това са естествени извивки, които са се оформили в продължение на много години, като водата се е просмуквала през варовиковите скали. Меандрите на река Увац приличат на лабиринт, а на някои места правят ъгъл от 270 градуса. Те изглеждат нереални, като всички произведения на водата.
Природният резерват Увац заема площ от 7543 дка. Най-ниската точка на този природен резерват е 760, а най-високата – на 1322 метра надморска височина.

Специалното очарование на този красив каньон на реката,

Освен реката и нейните меандри, резерватът е изграден и от трите изкуствени езера: Езерото Увац, езерото Златар и езерото Радоиня.

Тези езера са образувани в резултат на изграждането на язовири, необходими за експлоатацията на водноелектрически централи, които са довели до потъването на долината Увац и появата на тези езера.

Недостъпният каньон Увац е идеален естествен язовир и идеално място за изграждане на много манастири от голямо значение за идентичността на хората от тези региони. Най-известните са Увачски манастир и Дубравски манастир.

ериторията около река Увац
Територията около река Увац получава статут на “Уникален природен резерват”, благодарение на уникалните растителни и животински видове, които могат да се срещнат тук.

Най-значимият животински вид тук е белоглавият лешояд, един от 140-те вида птици, които живеят в дивата природа на природния резерват, което е символ на Каньона Увац. Белоглавият лешояд е специален вид лешояд, който е изправен пред изчезване на територията на Сърбия.

Освен белоглавият лешояд в пролома на река Увац може да се срещне и златният орел и бухали. В пещерите се срещат голям брой прилепи. Голямо любопитство представлява големият брой видри, включени в червения списък на Европа. Ждрелото е заобиколено от гори от смърч и бреза, а на буйни ливади могат да се намерят около 50 вида лечебни растения.

Освен белоглавият лешояд в пролом

Специален чар на този природен резерват придава най-големия пещерен комплекс на територията на Сърбия

Пещерната система в долината на река Увац е шест хиляди километра и заедно с меандрите допринася за факта, че Увац е един от най-красивите райони в Сърбия. Пещерната система се характеризира с канали на няколко нива, пещерни декорации, сифони и зали.

Входът на пещерата обикновено е потопен под водата, но може да се стигне до него и с лодки. Разбира се, красотата на този скрит свят е запазена за опитни и смели авантюристи, тъй като голяма част от пещерата е неизследвана и неизвестна.

Най-доброто време за посещение
Най-доброто време за посещение на това място е след май

Едва тогава по-голямата част от природния резерват се загръща от листа и природните явления блестят в цялата му прелест.

Добре е да се свържете с местната организация за туризъм. Това ще ви позволи да планирате обиколка с екскурзовод, което е единственият начин да изпитате всичко, което наистина си струва в Увац по време на едно посещение. Можете да направите и разходка с лодка, да разглеждате забележителности и да посетите пещерната система. Ако искате да останете по-дълго от един ден, може да бъдете настанени в някоя от частните къщи в околните села, а друго оригинално решение може да е и къмпингът.

Когато вече сте тук, не пропускайте ...
Когато вече сте тук, не пропускайте …

Да отидете до Златибор и да видите една от най-красивите планини на Сърбия. Ако решите да останете до идиличния пейзаж, очаквайте добър нощен живот и традиционна сръбска кухня с всичките й специалитети: прошуто, заквасена сметана и “komplet lepinja”.

Не бива да напускате този район без да видите старото селище Sirogojno, истински музей на открито, и Mokra Gora.

През януари

Ако се окажете тук през юли, не пропускайте фестивала Zlatibor Brass, който традиционно събира едни от най-добрите тромпетисти от Сърбия, както и много гости от страната и чужбина. Той служи и като предварителна надпревара за фестивала Guča Brass, който се провежда на 43 километра от Златибор. Този фестивал на тромпетите се провежда и в края на юли.

През януари в Mokra Gora посетете “Kustendorf”, филмов и музикален фестивал, създаден от известния режисьор Емир Кустурица.
Ако сте фен на доброто месо и се окажете в този регион в средата на януари, не пропускайте “Pršutijada” (Прошуто Фест), който се провежда в село Mačkat на Златибор.

Ако сте фен на доброто месо