Palatka.bg

Храмът на всички религии в Русия, който иска да обедини вярващите

Храмът на всички религии е архитектурен комплекс във вилното селище Старое Аракино, намиращо се в близост до град Казан, Русия. С плътно групирани върху малък парцел земя сгради, комплексът се състои от няколко купола, минарета и кули, представляващи религиозната архитектура на 12 основни религии по света. Има християнски кръст, мюсюлманският полумесец, звездата на Давид и китайски символи. Под покрива на сградата не извършват церемонии, тъй като комплексът не е регистриран като функциониращ храм. Сградата е само културен център, който също служил и като резиденция на своя собственик – местен художник и филантроп Илдар Ханов, и неговите помощници, които вярват в алтернативни на науката теории за духовно изцеление.

Илдар Ханов вярвал, че всички религии са еднакви и единствено носят различни имена, а Храмът на всички религии е неговият начин да ги събере под един покрив. Проектът официално е стартирал през 1992 г. и все още не е изцяло и напълно завършен. Планът на Илдар Ханов бил в крайна сметка да построи 16 купола, съответстващи на 16-те големи световни религии.

За съжаление, Илдар Ханов никога няма да види завършването на своя огромен и амбициозен проект, защото почива през февруари 2013 г.

Завършил Казанската художествена академия, Илдар Ханов бил ексцентричен човек, който твърдял, че е срещнал Исус, когато бил само на три години. Твърдение, което ще коментираме с „минимална“ доза съмнение. Може и малко повече да е това съмнение. По време на тежките години на Великата отечествена война Ханов почти умрял от глад, когато Исус го спасил и му показал небето и ада. Тогава, според Илдар Ханов, той започнал пътуването си като художник и лечител. През 40-те години на творчеството си Ханов е направил над 70 скулптури и монументални декоративни фигури, както и стотици картини.

Илдар Ханов

Някои от най-добрите му творби украсяват руски музеи, както и улици и площади в много градове в района на Татарстан. Ханов също е известен с усилията си в лечението на алкохолизма, наркоманията и различни болести и зависимости. Всъщнос неговите бивши и настоящи пациенти са хората, които които му помагат да създаде, поддържа и развива Храма на всички религии  – или чрез пряко участие в строителната работа, или чрез спонсорство и подкрепа – морална и финансова.

Храмът се е превърнал в популярна забележителност в град Казан, който се гордее с мирната комбинация от различни култури, включително ислямски татарски, руски православни руски и други традиции от цял свят. Храмът се посещава както от туристи, така и от хора, които търсят лечебното докосване на Ханов, вярвайки че храмът може да им помогне, независим че, разбира се, няма абсолютно никакви научни доказателства, които да подкрепят подобно вярване.

В продължение на две десетилетия Ханов, множество приятели доброволци живеят в комплекса, докато построяват сградата

Неонови зелени, жълти и сини витражи, мозайки и боядисани куполи се открояват на фона на гористата местност в района. Думите „Мир“, „Свобода“, „Братство“ и „Солидарност“ са написани на външните стени на сградите на различни езици.

Идеята е да не се „слеят всички религии в едно, защото всички те имат своя собствена история и собствена културна необходимост“, разказва Ханов пред френското издание „Фигаро“ преди смъртта си през 2013 г., а „да ги събере, да организира среща помежду им и място, където да си комуникират и обменят идеи. Комплексът не е място на поклонение, а на обмен на култури.“

Казан е столицата на Република Татарстан, на около 800 километра източно от Москва. Градът многократно е е преминавал през различни културни и религиозни влияние, в течение на своята история. Той е бил завземан от Чингиз хан, преди да бъде финално приобщен към Руската Империя от Иван Грозни. По-късно Лео Толстой живее в Казан, а Ленин учи в един от университетите на града.

Днес население на областта е смесица от мюсюлмани и християни, както и от още 100 различни етнически групи

Туристите най-често посещават Казанския Кремъл: древна крепост и група от сгради от 16-ти век, които споделят земята под себе си с една от най-големите европейски джамии. Няколко километра извън града, във вилното селище Старое Аракино се намира и Храмът на всички религии.

Според ревютата и мненията в социалните мрежи и туристическите портали, оставени от посетителите, храмът не е отворен за туристи, но, докато е бил жив е било възможно да се срещнете със създателя на този културно-архитектурен комплекс – Илдар Ханов.

За мнозината смъртта му е трагедия, но други не крият несъгласието си с идеите и методите му, които според тях напомнят за устройството на секта. Независимо всичко, идеята за създаването на Храмът на всички религии е интересна и различна и ни напомня, че религиите, макар и различни, в сърцевината си са еднакви.