Palatka.bg

Испанците ще станат най-дълголетната нация в света

И малките деца знаят, че в момента най-дълголетната нация в света са японците. Техният ген, дисциплина, работливост, здравословна диета, морски климат, богата на риба храна и изключително високия им жизнен стандарт от години ги държат номер едно в тази класация. Това обаче е на път да се промени. Ново изследване предвиди, че в бъдеще испанците ще станат най-дълголетната нация на планетата, съобщава вестник „Гардиън“, позовавайки се на проучвания, направени от Института за здравни показатели и оценки към Вашингтонският университет в Сиатъл.

Най-големите фактори за смъртност в света в момента са тютюнопушенето, алкохола, високото кръвно, високата кръвна захар и затлъстяването. За момента от всички страни Испания се справя най-добре с превенцията от такива фактори. Освен всичко това – те дължат и голяма част от своето здраве и дълголетие, благодарение на своята здравословна средиземноморска диета. Комбинирано с факта, че здравната им система е на изключително високо ниво се очаква през 2040-та година испанците да живеят средно 85.8 години, което ще ги направи най-дълголетната нация.

Ако се задържат сегашните нива Япония ще остане на второ място, изоставайки съвсем малко – със средна продължителност на живота от 85.7 години. Най-големите проблеми в Япония са тютюнопушенето и затлъстяването, като тези два фактора са особено важни за мъжете, които имат по-ниска средна продължителност на живота, сравнено с жените.

В топ 5 на най-дълголетните в обозримо бъдеще нации живеят в Сингапур, Швейцария, и Португалия. На дъното на класацията, както може да се очаква, са африканските страни Лесото, която ще има средна продължителност на живота от 57,3 години, Централноафриканската република – 58,4, Зимбабве – 61,3 и Сомалия – 63,6.

Изследването е много мащабно и включва 195 държави и територии и отчита 250 възможни причини за смърт в периода от 2016 до 2040 г.

Въпреки всичко – средната продължителност на живота ще продължава да се покачва. В Япония тя ще нарасне с 3 години, тъй като в момента е 82,6. България се нарежда някъде посредата на класацията, изоставайки много от развитите страни, но не на нивата на развиващите се. В момента средната продължителност на живота у нас е 74,6 години.