Palatka.bg
Татев

Манастира Татев – едно от най-красивите места в Армения

Манастирът Татев е едно от четирите най-прекрасни места в Армения, заедно с манастирите Санахин, Нораванк и Хагпат. Разположен на височина 1600 в планината, в Зангезур, манастирът Татев образува невероятна хармония с живописния пейзаж, създавайки впечатление, сякаш е неразделна част от този пейзаж.

Манастирът Татев е
Манастирът Татев е изграден през четвърти век на мястото на езически храм

 Там е имало църква и няколко монаси. Според археологическия историк Стивън Орбелян, основателите на църквата са принц Ашот, съпругата му Сушан, Григор Супан, владетелят на Гегаркуник и княз Затик.

В края на единадесети век са построени три църкви, зала за поклонници и други сгради. От тринадесети век е била седалището на епископите на Сюник. Във времето манастирът е претърпявал атаки от нашественици и земетресения. Манастир Татев е пострадал сериозно след земетресение през 1931 г., куполът на църквата “Свети Павел” и “Св. Петър” и камбанарията са били унищожени.

"Свети Павел"

През 1387 г. манастирът е бил изгорен и ограбен. След нахлуването на номадските туркменски племена през 1435 г. манастирът и колежът са били опустошени, а епископът с братството се премества в манастира Санахин. В началото на 10-ти век в Татев е основано училище, чиито ученици са изучавали хуманитарни науки и са илюстрирали ръкописи. Той играе особено активна роля в развитието на науката и изкуството през 14-ти и 15-ти век, под ръководството на Ованес Воротнеци (1315-1388) и Григор Татеваци (1346-1411 г.).

колоната "Гавазан
Паметникът или колоната “Гавазан”, едно от уникалните произведения на арменското архитектурно и инженерно изкуство, е издигнат през 904 г. И също се намира на територията на Манастир Татев

Това е висок октаедерен стълб, построен от малки камъни, чието клатене е било сигнал за приближаващи вражески войски или за заметресение. През годините 1974-1998 г. е частично възстановен. Стълбът се накланя и след това се връща в първоначалната си позиция. Златната рамка на Евангелието на Татев заслужава специално внимание. Тя показва сцени от Евангелието и портрети на учени.

Университетът в Татев съществува в манастира между 14 и 15 в. и е обучил 600 монаси, философи, художници, музиканти и други.

Университетът в Татев

Може да се каже със сигурност, че никога няма да забравите манастирът Татев, ако го посетите. Пътят до Татев е малко по-дълъг (над 3 часа), но е много красив и не бихте се отегчили.

Последната част от пътуването до Татевския манастир е най-прекрасната. Тук ще се насладите на най-дългата въжена линия в света “Крилете на Татев” – това  е лифтова линия, вписана в книгата на Рекордите на Гинес. По време на пътуването ще се насладите на фантастичната арменска природа. Целият път отнема около 12 минути, докато пътуването до стръмния път на разклонение на Воротанското дефиле отнема около 40 минути. Цената на билета варира в зависимост от сезона. Максималната цена за двупосочен билет е 5000 драми (около $ 10). Тази въжена линия не работи в понеделник.

Всички приходи от кабинковия лифт отиват към фонд ” Възраждането на Татев “, който има за цел да възстанови манастира и да развие местната общност.

Всички приходи от кабинковия лифт

Всички приходи от кабинковия лифт .

Всички приходи от кабинковия лифт

Всички приходи от кабинковия лифт