Palatka.bg

Откриха в Черно Море най-стария запазен кораб в света

Уникална находка направиха български и английски учени в Черно Море. Те откриха най-старите запазени останки на потънал кораб в света. Той е потънал преди повече от 2400 години.

„Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина“, заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към университета в Саутхамптън.

Учените са търсили останки от кораби в площ от над 2000 квадратни километра на дъното на Черно Море, а експедицията е продължила повече от 3 години. Мисията е наречена Black Sea Map и е осъществена с модерен сонар и управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки.

Така учените се натъкнали на над 60 много добре останки от кораби, датиращи от древни времена до 17-ти век. Най-старият от тях бил на над 2400 години. Той е открит на почти 2 километра дълбочина или по-точно 1852 метра. Точната датировка е направена с анализ на радиоактивен изотоп на въглерода.

На такава дълбочина в Черно Море няма кислород, заради което няма и бактерии и живот, които да разградят и унищожат останките. Благодарение на тази си специфика (заради което и морето ни е кръстено „черно“ и в него има сравнително малко живот), както и на географското си разположение – важен транспортен канал от древни времена – подобни останки могат да се намерят единствено тук.

В света са откривани по-древни останки от кораби, но никога толкова добре и непокътнато запазени. Корабът е в уникално състояние със запазени мачта, скамейка за гребците и корабно кормило. Подобни форми на кораби археолозите досега са наблюдавали само и единствено върху запазени древногръдски грънчарски изделия.

Корабът е дълъг 23 метра и е мечта за археолозите, занимаващи се с този период. Буквално досега подобен род кораби са виждани само „на картинка“. По-късно тази седмица ще бъдат публикувани подробни данни за изследванията, които екипът е провел. Те смятат да оставят останките да лежат на дъното, като единствено е взето малко парче, за да може да бъде датирана възрастта му.

СнимкиServices Archaeology and Heritage Association