Palatka.bg

130 години по-късно „Саграда фамилия“ най-сетне става законна

Базиликата „Саграда фамилия“, намираща се в Барселона, е една от най-известните сгради в Европа. Тя започва да се строи сравнително наскоро – през 1882 година, а неин главен архитект е Антонио Гауди. Сградата изобразява раждането и смъртта на Христос, но въпреки всичко – след повече от 100 години – тя все още не е завършена.

Тя е една от най-големите базилики в света и се очаква строежът ѝ да приключи през 2026 година, когато се навършват 100 години от смъртта на знаменития ѝ архитект Гауди. До 2010-та тя е катедрала, но след това папа Бенедикт я обявява за базилика. Това е титул в Римокатолическата църква, който се дава от римския папа на най-значимите римокатолически църкви.

Когато най-сетне бъде завършена – катедралата ще бъде висока 170 метра, което ще я направи най-високата религиозна сграда в Европа. Въпреки това базиликата ще е по-ниска с няколко метра от най-високата точка на Барселона – хълмът Монтжуик. Според Гауди никое човешко творение не трябва да е по-грандиозно от божието такова.

Въпреки огромното си историческо, туристическо, религиозно и архитектурно значение на „Саграда фамилия“ за Барселола тя всъщност е незаконна постройка. Това е много парадоксално, защото базиликата носи огромни приходи на града – над 4.5 млн. души я посещават на година, а още 20 млн. на година – квартала, в който тя е построена.

Това обаче не спира управата на града претендира, че „Саграда фамилия“ е незаконна, тъй като липсват строителните ѝ книжа. И за разлика от България – Испания е цивилизована държава и там правилата важат за абсолютно всекиго – независимо дали е „Саграда фамилия“ или обикновена фамилна къща.

Затова и 130 по-късно беше постигнато историческо споразумение. Кметът на Барселона Ада Колау успя да се споразумее с католическата църква и обеща следващата година всички строителни книжа на базиликата да бъдат уредени. Това обаче няма да стане никак безплатно. Църковното настоятелство ще трябва да заплати 36 млн. евро за уреждане на правата на кметството. Това ще стане на разсрочено плащане в рамките на следващите 10 години.