Palatka.bg
Беларус

Скритите скъпоценни камъни на Беларус

Може би не знаете много за Беларус и не бива да бъдете обвинявани за това. Основната причина, поради която страната е празно място на картата за много чужденци, вероятно е беларуският президент Александър Лукашенко, често наричан “последният диктатор в сърцето на Европа”. Много силни визови бариери държаха туристите далеч от девствената и дива природа на Беларус. През 2013 г. например, двадесет и един пъти по-малко туристи са посетили Беларус в сравнение с малката съседна страна Естония.

Но това може скоро да се промени.

Но това може скоро да се промени. В опит да подобри връзките си с останалата част от Европа и да се опита да засили икономиката на страната, президентът Лукашенко подписа указ през 2017 г., който дава възможност на гражданите на 80 страни да пътуват до Беларус без визи в продължение на пет дни, влезли през Националното летище в Минск.

Скритите скъпоценни камъни в страната изведнъж стават достъпни за гражданите на всяка европейска страна, както и за Бразилия, Индонезия, Съединените щати, Япония и няколко други развити икономики от цял ​​свят, както и някои големи развиващи се страни.

Минск

Кои са скритите скъпоценни камъни на Беларус? Ето ги!
Минск

Тъй като ще пристигнете в столицата на страната, може веднага да излезете и да я изследвате! Това е голям град, чиято площ може да се побере в Манхатън почти пет пъти, затова ще трябва да бъдете селективни, ако не искате да прекарате всичките си пет дни в града.

Започнете вашето посещение с разходка през чистия и спокоен Горки Парк. Вземете кафе от магазинче в парка, качете се на водно колело и мечтайте на брега на река Свилош. Когато сте изпълнили всичко, това е само 15 минути пеша от Националния академичен театър за опера и балет. Великолепният интериор и екстериор на театъра, допълнени от прекрасни изпълнения, не оставят никой безразличен.

Троицкое предградие

Троицкое предградие

Също така си струва да посетите, само на един хвърлей на запад, „Троицкое предградие”. Този малък набор от улици показва как е изглеждал Минск преди повече от четири века – много уютно. Наблизо се намира и изкуственият остров „Сълзи”, издигнат през 1988 г. в чест на белоруските войници, загинали в Афганистан.

Национален парк Беловежка гора

Национален парк Беловежка гора

В същия край на страната, граничещ с Полша, е запазеният от ЮНЕСКО паметник на световното наследство Беловежка гора. Неговите 350,605.47 дка са известни с някои от най-древните дървета в Европа. Поради своята възраст и огромен размер не е изненадващо, че в парка има повече от 250 вида животни и птици, като най-известен е европейският бизони. Но в дъждовен или студен ден винаги можете да посетите зоопарка, библиотеката или музей в парка.

Мирският замък

Мирският замък

Когато пътувате във вътрешността, не забравяйте да спрете и в Мирския замък от 16-ти век, който е и световно наследство на ЮНЕСКО. Това е изключителен пример за изкуството на 1500-те – успешно смесване на готическа, ренесансова и барокова архитектура. По време на Втората световна война тя е била използвана като гето за местните евреи, но сега е дъщерно дружество на Националния художествен музей.

Замъкът Несвиж

Замъкът Несвиж

Само на половин час път с кола на изток ще откриете двореца Несвиж. Много беларуси смятат, че това е най-красивият дворец на тяхната страна, с богато разнообразната си архитектура и красиво озеленени градини. Хиляди хора се разхождат из декоративните езера всяка година, а сега много чужденци могат да направят същото. Не е изненадващо, че е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Национален парк Braslav Lakes

Национален парк Braslav Lakes

Още през ледниковата епоха повечето земи северозападно от Беларус са били покрити с огромен ледник. Когато се стопява, той оставя необикновени пейзажи, със стотици езера в най-изтънчени форми, с чудни брегове, многобройни полуострови и заливи. Рибарите и техните семейства живеят на големите острови до 40-те години на миналия век, но туристите постепенно настъпват в този необикновено красив район, който сега се нарича “синята огърлица” на Беларус. Никъде в света няма да откриете по-подходящо място за релаксиращ ден за туризъм, плуване, каяк, риболов или епични снимки на слънчеви залези.

синята огърлица
Браслав

синята огърлица