Palatka.bg

През 2022 г. пускат по море пълно копие на „Титаник“

Има добри, лоши и абсурдни идеи. Третите никога не трябва да виждат свят, но, уви, реалния живот не винаги работи така. Защото на някой не само, че му е хрумнала безумната идея да прави „Титаник 2“, но и тя ще види свят, защото някой друг се е съгласил да плати стоици милиони за нея.

През 2022 година на море трябва да заплува лайнерът „Титаник 2“ на компанията Blue Star Line. Новият кораб ще е абсолютно копие на първият „Титаник“. Поне на външен вид, защото, разбира се, технологиите в него ще са на съвсем различно ниво. Новият лайнер ще побира 2 400 пътници и 900 души екипаж. Корабът ще тръгне от Великобритания към Ню Йорк и ще трябва да измине оригиналния път на първия „Титаник“. Идеята този път е обаче да не потъне по средата.

Титаник 2

Корабът струва невероятните 500 млн. долара. Неговият интериор, външен вид и разположени на каютите ще бъдат точно копие на първия „Титаник“, като собствениците ще се опитат да пресъздадат духа на отминалата епоха на началото на 20-ти век. Шеговито от компанията обаче казват, че този път ще има достатъчно спасителни лодки за всички

Не знаем на кой му е хрумнала точно тази идея, но нас не ни звучи никак адекватна. Титаник е може би най-известното (макар и далеч не най-голямото) корабно произшествие в историята. Преди повече от 100 години на борда на този кораб загиват повече от 1500 души, включително десетки българи. Дори да оставим настрана суеверията, то трудно можем да преглътнем морала и етиката. Да се прави бизнес и да се печелят пари от една огромна трагедия, било то и преди толкова години, е най-меко възможно казано – проява на лош вкус и липса на човещина.

Да, филмът „Титаник“ също донесе милиарди долари приходи, доскоро бидейки най-печелившия филм на всички времена. Двете неща обаче са несравними. Едното е изкуство, при това направено по възможно най-качествения и нежен начин. Изкуство, което включва много вярна фактология, документални кадри и отдава сериозен почти на загиналите. Нещо, което по никакъв начин не може да се каже за бъдещия „Титаник 2“.