Palatka.bg

Хотел дава отстъпка за гости без смартфон

Дигиталният свят е обзел животът ни. Съвременния западен човек не може да си представи съществуването си без компютри, интернет, умни технологии и най-вече – смартфона си. Неимоверно те ни дават много, но, както знаем – всичко в този живот си има цена. Цената на дигиталната ера е нашата свобода, неприкосновеност на личния живот и откъсване от действителността. Защото нашата реалност все повече се приближава до фантастичен киберпънк роман, отколкото до исторически епос, ситуиран дори в началото на 20-ти век.

Все повече хора осъзнават това и предприемат хитри трикове, за да изкарат другите от телефоните и компютрите им. Такъв пример е хотелът „Джеймс Номад“ (The James NoMad). Той се намира в Ню Йорк и наскоро нашумя – ставайки един от първите хотели в света, които дават отстъпка на гостите си, които не използват смартфон.

-10% ако не използвал умни технологии

Хотелът, намиращ се на Медисън авеню е започнал акция „Цифрово почистване“. Клиентите, които оставят всичките си електронни устройства на рецепцията – телефони, часовници и всичко останало – получават 10% отстъпка от цената на резервацията си. В същото време те трябва да се съгласят да бъдат настанени в стая, в която няма да има цифрови устройства, включително телевизори и електронни будилници.

Причината за хитрото решение била анкета, направени на гостите на хотела. Те все по-малко използвали неговите уелнсе услуги. Според анкетата основната причина за това била, че те се занимават повече с електронните си устройва. Затова управителите решили да направят кампанията, като по този начин насърчат гостите си да използват повече йога, масаци, СПА, медитация и други действия.

„Джеймс Номад“ обаче не е първият хотел в света, който предприема такива мерки. Такива места за отсядане и дори цели курорти, свободни от цифрови технологии, вече има в Италия, Сейшелите и Чили. Друг хотел в Ню Йорк иноватор в това отношение пък е хотелът „Мандарин ориантал“, който предлага на гостите си специален масаж за болки, причинени от застиналата полза пред монитора и клавиатурата.