Palatka.bg

Част от библейските свитъци от Мъртво море са фалшиви

Библейските свитъци, открити до Мъртво море се смятат за най-старите открити писмени библейски текстове. Те са намерени случайно през 1947 година в Долината Кумран, намираща се в днешна Палестина. В средата на миналия век местен арабски пасти случайно намира в пещера в региона свитъци с ръкописи на древноеврейски език на Стари Завет. Свитъците съдържат във фрагментиран вид всички Старозаветни книги без Книга Естир.

Откритието на библейските свитъци, станало от бедуин търсещ козата си и случайно попаднал в пещерата, където те са скрити, се смята за едно от най-големите археологически открития на XX в. В последствието археолозите откриват 11 пещери, в които има над 900 писмени документа.

Затова и тази седмица от Американския музей на Библията, намиращ се във Вашингтон, шокираха света след като обявиха, че са открили, че 5 от 16-те фрагмента от Кумранските свитъци, които се съхраняват при тях са фалшиви. От музей казаха, че при внимателен анализ фрагментите не говорели за древен произход. Предполага се, че и останалите 11 фрагмента може да са фалшиви, затова са пуснати за изследване.

Свитъците са най-стария запазен писмен библейски текст. Те са на възраст между 1800 и над 2000 години. Те са най-ценните артефакти на Вашингтонския музей. Не се знае колко похарчва той за 16-те фрагмента, но се смята, че е поне няколко милиона долара.

През април 2017 година фрагментите са изпратени в немска лаборатория за анализ на мастилото и папирусите и полученият доклад почти със сигурност установява, че текстовете са фалшиви и много по-нови.

В момента има около 100 000 фрагмента от свитъците от Мъртво море като по-голямата част от тях се съхраняват в Израелския музей в Йерусалим. Изнасянето им от страната и тяхната продажба е забранена от 1970 година. Затова и музеите и частните колекционери се борят за малкото фрагменти, които са изнесени от Израел преди това.