Palatka.bg

Температурата на „покрива на света“ се повишават в пъти по-бързо

Температурите на така наречения „покрив на света“ се повишават три пъти по-бързо, отколкото е средното за Земята. Този район се намира предимно в Китай и е районът Цинхай-Тибетското плато. Именно там е най-голямата средна надморска височина на планетата и се намират най-високите върхове.

Платото, простиращо се на 2000 км. от изток на запад и на 1000 км. от север на юг е уникална, но много крехка екосистема, която е изключително уязвима на температурни промени. Именно от там извират някои от най-дългите и пълноводни реки в света. Средната температура в района Цинхай се е увеличила с 0,43 градуса по Целзий на десетилетие. В същото време средното световно равнище се е повишавало средно 0,12 градуса по Целзий за същия период, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайската агенция Синхуа.

Освен това в последните 50 години районът е станал и по-влажен като средното годишно количество на валежи тук се е повишавало с 8.00 мм. на десетилетие. Прогнозите са, че ако сегашния темп на растеж в температурите се запази – световната температура ще се повиши с 1,5 градуса средно в периода 2030-2052 година. Това би означавало, че в Тибетското плато температурите ще се повишат още повече, което може да доведе до тотално унищожение на местната екосистема.

Според доклади – глетчерите в региона и съседните му райони са се стопили с 15% през последните 50 години. Това е довело до увеличаване на пълноводността на реките и езерата, които се захранват от планините. При по-голямо и засилено топене това може да доведе до катаклизми в регионите, където се намират тези реки.

Отдавна се знае, че температурните промени в различните части на света не са еднакви. След 1979 година температурите на сушата се увеличават около два пъти по-бързо от тези в океана — с 0,25 °C на десетилетие срещу 0,12-3 °C на десетилетие. Причина за това е голямата ефективна топлоемкост на океаните и по-бързото им охлаждане в резултат на изпарението.

Друг пример е, че Северното полукълбо се затопля по-бързо от Южното, защото там делът на сушата е по-голям и заради по-големите площи на сезонна снежна и ледена покривка. Макар че в Северното полукълбо се отделят повече парникови газове, отколкото в Южното, това не допринася за разликата, тъй като основните парникови газове съществуват достатъчно дълго, за да се смесят в двете полукълба.