Palatka.bg

Нова Зеландия се постави в центъра на света

На всички карти Нова Зеландия е точно където трябва – накрая на света. Тя прилича на малък остров, до който е много, много трудно и далечно да достигнеш. На политиците и хората там обаче им е писнало от това и затова са предприели една много интересна, симпатична и забавна туристическа кампания – поставили са се в центъра на Земното кълбо.

Как става това? Ами много просто – те са начертали своя карта, на която страната им е в центъра, а не в периферията. Туристическият борд напомня, че това е една изключително красива страна, в която е сниман „Властелинът на пръстените“.

Към кампанията се присъединява дори министър-председателят на страната Джасинда Ардърн, а тя самата е организирана от министерството на туризма и се нарича #getNZonthemap. В акцията са се включили и известни новозеландци като режисьора Питър Джаксън и комика Рис Дарби. Инициативата беше подкрепена и от много други известни лица, включително Ед Шийрън.

Нова Зеландия е не малка страна от Британската общност, разположена в Тихия Океан. Намира се близо до Австралия и макар отдалечеността си е с изключително развита икономика и инфраструктура. Населението ѝ е от едва 4 900 000 души, а БВП-то ѝ е над 200 млрд. долара. Историята на Нова Зеландия започва с полинезийците, които са първите, които откриват и заселват островите чрез невероятно пътешествие из океана с примитивни салове. За пръв път европейци стъпват на островите през 1642 г., когато там акостира холандска мисия. Окончателното заселване обаче става след 1790 г., когато британците започват да заселват острова.

Днес Нова Зеландия е известна с кафето си, красивата си природа, разнообразния туризъм, който може да се провежда там и любопитния факт, че е единствената страна, в която има повече овце, отколкото хора. Затова и подценяването ѝ на картите може да е наистина обидно за местните горди хора и нищо чудно, че са подели подобна, макар и шеговита, кампания.