Palatka.bg

Благодарение на археологията Китай преоткрива себе си

Китайските археолози винаги са вярвали, че китайската култура бавно се е развивала и разраствала по течението на река Хуанхъ

Тази идея е поставена под сериозно съмнения, след като бяха открити две масивни археологически находки по време на разкопки в близост до китайско селце,  което се намира в провинция Съчуан в Китай. Откриването на тези артефакти преобърна много от представите за историята на страната с главата надолу.

През 1929 г. местен фермер копае за кладенец, но се натъква на множество старинни реликво, което кара китайски археолози да организират разкопки в района около селото. Тези проучвания не водят до нищо до 1986 г., когато са открити две огромни камери с артефакти. Археологическите съкровища са безкрайни и неописуми – хиляди керамични съдове, нефрит, бронз и златни артефакти, които не се били срещани никъде другаде в Китай.

Тази вълнуваща находка води до напълно ново разбиране за развитието на китайската култура. Артефактите датират от 3000 до 5000 години, а археолозите постепенно разбират, че изследват неизвестна преди това древна култура, развила се на хиляди километри от цивилизации от подобна възраст.

Изглежда, че артефактите са били горени и чупени преди да бъдат внимателно закопани

Това обаче не отнема от величието на находката. Откритите скулптури изобразяват животински лица, маски с драконови черти, глави с човешки черти, носещи маски, красиво декорирани фигурки на животни като дракони, птици и змии. Най-необичайният намерен предмет обаче е човешка фигура, изработена от бронз.

Археолозите са изненадани да открият многобройни бронзови маски и човешки глави, които имат квадратни лица, огромни бадемови очи, дълги праволинейни носове и големи уши. Въглеродният анализ показва, че артефактите датират от 12-11 век пр.н.е., а учените са изненадани от качествената изработка и вглеждането в детайлите.

Ушите, подобни на животни, изпъкналите очи и богатата украса на тези маски демонстрират артистичен стил, уникален от всеки друг в Китай.

Тази невероятна цивилизация е била в своя апогей преди около 3000 до 5000 години, след което градът е напълно изоставен

Въпросът, пред който са изправени археолозите сега е – защо? Основната теория е, че голямо земетресение е ударило района, причинявайки свлачища, които са блокирали водоснабдяването на града, така че жителите ебтрябвало да напуснат града и да се приближат до реката. Тази теория не е доказана.