Palatka.bg

Как е изглеждала в миналото Барселона и какви мистерии разкриват фотографиите от тази епоха?

През лятото на 2001 г. американецът Том Спонхайм е на почивка в Барселона със съпругата си. По пътя към катедралата Саграда Фамилия те се разхождат около оживения битак и пазар на стари крадени стоки Елс Енкантс.

Спонхайм забелязал куп фотографски негативи на една от масите, които продавали всякакви стари вещи, извадени от мазетата и таваните
COURTESY OF TOM SPONHEIM

След като ги разгледал детайлно и се уверил, че са автентични, а не са модерни фотографии, които са обработени, за да изглеждат старинни, американецът решава да ги купи. Продавачът иска $ 2.50 за цялата колекция снимки.  Спонхайм плаща $ 3,50, предусещайки съкровището, което е попаднало в ръцето му.

При завръщането си у дома Спонхайм сканира всички негативи негативи и открива, че се е срещнал с работата на неизвестен, но изключително талантлив фотограф.

COURTESY OF TOM SPONHEIM

През 2010 г., той създава Facebook страница, посветена на изгубените изображения. Купва множество реклами, насочени към хора в района на Барселона, които се интересуват от фотографията. По този начин се надява, че някой разпознае фотографа или елемент от някоя от снимките.

Страницата бързо се превръща в изключително популярен феномен. Няколко души твърдя, че са идентифицирали себе си, или че познават хората, които са на снимките. Смоличността на фотографата обаче остава загадка и до днес. Разглеждайки фотографиите не може да не се впечатлим от изключителните качества, които е притежавал артистът. Усещането за хармония, композиция, изпипване на детайла и технически умения е на невероятно високо ниво.

COURTESY OF TOM SPONHEIM
През 2017 г. Бегоня Фернандес открива Facebook страницата

Изумена от снимките, тя се втурва в отчаяни стъпки да разгъдае мистерията. След дни и нощи на анализиране на детайли от фона, Фернандес идентифицира едно основно училище, където са направени много от снимките. Тя открива публикация за фотоконкурс през 1962 г., с предложени места за снимане, които отговарят на някои от изгубените изображения.

По-нататъшното разследване я кара да посети архивите на Agrupació Fotográfica de Catalunya, една от най-старите фотографски агенции в региона.Прелиствайки прашните страници на едно старо списание, тя попада на откритие – снимка от Facebook страницата на Том Спонхайм с надпис Fervor Образът на жена в дълбока молитва, който е спечели четвърто място в състезание от 1961 г.

COURTESY OF TOM SPONHEIM
Фотографът или по-точно фотографката: Милагрос Катурла
COURTESY OF TOM SPONHEIM

Катурла е седмото от десет деца, учила е за учител, но работи като администратор.Тя е биластрастен фотограф, запазила тъмна стая в апартамента си и спечелила редица местни конкурси и награди преди смъртта си през 2008 г. Сега Том Спонхайм и Бегоня Фернандес работят заедно за да популяризират нейните фотографии и изкуство. По този начин те желаят да се отплатят нна Катурла за невероятните фотографии, които е създала без да желае слава или признание. Двамата организират множесво то изложби и експозиции, в които централна място заемат „Изгубените снимки на Барселона“