Palatka.bg

Откриха нова Теракотена армия в Китай

Голямо археологическо откритие беше направено в Китай, съобщават световните медии. При разкопки на гробница е била намерена нова, но по-малка Теракотена армия. Откритието е направено при археологическа работа на гробница на около 2100 години. Там са намерени малки фигурки, изработени от теракот, които изглежда са умалено копие на известната Теракотена армия, създадена при управлението на китайския император Цин Шъхуан. Фигурките са датирани с произход от около 110 година преди новата ера.

Според археолозите фигурките са изработени около век след оригиналната Теракотена армия. Те включват кавалерия, пехота, наблюдателни военни съоръжения, музиканти и колесници. В южната част на проучваната гробница е била разположена кавалерията и колесниците, заедно със стражеви кули. По средата се намирала пехота, която наброявала около 300 фигурки, подредени във формата на квадрат. В северната част пък имало театрален павилион с фигурки, които били музиканти.

Terracotta Warriors Group, Bowers Museum in Santa Ana, California

Археолозите не знаят за кого е била направена гробницата, но тя със сигурност е за много знатен благородник или дори монарх. Предположението е, че е била предназначена за Лю Хун, син на император Ву, управлявал от 141 до 87 г. пр. Хр.

Оригиналната Теракотена армия се смята за едно от най-впечатляващите археологически открития в историята. Те представлява ансамбъл от 8101 войни, направени от теракот в реален размер. Армията разполага и с колесници и коне. Височината на статуите варира от 185 до 210 сантиметра. Счита се, че е построена през 240 година преди новата ера.

Армията е построена от първия китайски император Цин Шъхуан. Той е поръчал направата на армията приживе, за да може, когато умре, да бъде погребан с цяла армия. За целта са били необходими огромни човешки и финансови ресурси. В строежа на гробницата и армията са взели участие над 700 000 души като процеса е отнел повече от 40 години. Уникалното е, че всички фигури са различни – височина, облекло, обувки, снаряжение, лице. Днес комплексът, където е открита армията, е една от най-посещаваните атракции в Китай. За съжаление много от статуите вече са започнали да се рушат.