Palatka.bg

Продават част от Айфеловата кула

На 27 ноември тази година на специален аукцион в Париж (а къде другаде!) ще се продаде един много рядък и ценен артикул – част от Айфеловата кула – най-разпознаваемата туристическа атракция на планетата. Става въпрос за вити стълби, които са част от оригиналната конструкция на кулата и които датират от 1889 година.

Началната цена на стълбите е 50-60 хил. евро, но се смята, че тя ще бъде продадена за много повече – и за до 500 хиляди евро, имайки предвид колко популярна и важна е кулата. На предишен подобен търг друга част от оригиналната конструкция бе продадена за 500 хил. евро през 2016 година.

Аукционът ще бъде осъществен от къщата Artcurial в Париж. Стълбите са с големина 4,3 метра и се състоят от 25 стъпала. В момента те са част от частна колекция, която се намира в Канада. Стълбите са част от кулата от 1889 година. Те са свързвали вторият и третият етаж на Айфеловата кула.

Кулата е построена от инженера Густав Айфел и е поръчана от френските власти по случай 100-годишния юбилей на Френската революция. За времето си (а и до днес) кулата е било грандиозно произведение на инженерството. Тя е висока 324 мера и тежи 10 100 тона. Построяването ѝ отнема 2 години и 2 месеца, коствайки много солидни средства, които обаче после се изплащат многократно.

Кулата има три нива, които са достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото кулата е използвана за много научни експерименти, а дори днес, освен туристическа има и функционална задача като служи като предавател на радио и телевизионни програми. Смята се, че от откриването си до днес кулата е посетена от около 300 милиона души.