Palatka.bg

Археолози с ново доказателство как са били построени пирамидите

Археолози с ново доказателство как са били построени пирамидите

Пирамидите в Египет са едни от най-известните и изучавани обекти на планетата. До известна степан обаче те и до днес остават мистерия, заради своята перфектна геометрична форма, множество тайници, мащаб и издръжливост. Хеопсовата пирамида в продължение на 3870 години е била най-високата структура, построена от човек. Толкова велико е било това постижение. Има множество теории за това как точно са успели древните египтяни да направят нещо толкова грандиозно преди почти 5000 години.

Ново археологическо откритие в днешен Луксор обаче затвърждава теорията, че египтяните са пренасяли отдалеч през пустинята огромни блокове от кариерите си. Въпросът беше – как са били способни на това нещо? Досега имаше редица предположения, но малки доказателства. Археолозите обаче са успели да намерят склон, на който е била инсталирана рампа със стълби от двете страни, в които има дупки. В тези дупки са били слагани големи дървени стълбове. После каменните блокове са били поставяни на дървени шейни, а система от въжета е действала на принципа на макарата. Тя е умножавала приложената сила по време на издърпването на огромните камъни нагоре по склона от 20 градуса, разказва Obekti, позовавайки се на източници от Live Science.

Още по-интересно е обаче, че на рампата са били открити повече от 100 надписа, където са били записани организацията на работниците, както и посещенията на фараоните в кариерата. Находището показва, че древните египтяни са били изключително добре запознати с много от принципите на математиката и механиката.

Склонът е бил открит край Хатнуб, което е било някогашен дом на работниците в кариерата, откъде са идвали камъни за пирамидите. Специално тук се е набавял алабастър – материала, от които са правили подовете, стените и фигурите на пирамидите. Външната им част е била правена предимно от варовик.

Това откритие затвърждава тезата, че египтяните са използвали големи шейни и въжета, за да прекарат огромните блокове, достигащи до 2.5 тона, а и повече, до мястото, където трябвало да се строят пирамидите. Те са сипвали вода на пясъка, за да намалят триенето и съответно блоковете да се придвижват по-ефикасно.