Palatka.bg

Климатичните променя заплашват да потопят Средиземноморието

Кой не обича да почива по европейските морски курорти? Красота, добра храна, много слънце, усмихнати хора и безкрай забележителности. Скоро обаче това може да стане невъзможно. Причината? Климатичните промени. Все повече експерти и проучвания показват, че много крайбрежни градове могат да останат завинаги потопени под вода, заради покачващото се надморско равнище. Нещата обаче са по-страшни, отколкото предполагахме. Според ново британско-германско изследване 47 от 49-те обекта, разположени на средиземноморските брегове и включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, няма да съществуват до края на този век, заради покачване на нивото на водата или заради ерозия.

Отдавна се говори, че скоро Венеция ще бъде под вода. Пример за наближаващият крах на един от най-великите градове в историята беше последното наводнение преди седмица, което буквално потопи града, тъй като проливните дъждове вдигнаха надморското равнище с повече 1.5 метра. Венеция обаче далеч не е единственият застрашен град.

 Учени от университетите Кил в Германия и Саутхамптън са открили, че същата съдба ще застигне и градове като Акра, Алжир, Арл, Библос, Ефес и други. При това – потапянето ще се случи съвсем скоро – в рамките на следващите 100 години. Според най-лошият сценарии 37 от 49-те Средиземноморски града, включени в ЮНЕСКО, ще бъдат под вода до края на века. Сред тях са и Венеция, както цялата ѝ лагуна и града Ферара. Освен това крайбрежната ерозия застраша 42 от 49 града в списъка. Сред тях и античния испански град Тарако, както и изключително важния Ефес в Турция.

Изследователите отправят бурно предупреждение към управляващите, за да бъдат взети спешни и големи мерки. Според тях някои градове са толкова сигурно обречени, че единственият шанс за тях е буквално да бъдат преместени и най-вече техните монументи, исторически паметници и важни архитектурни сгради. Разбира се, едно подобно преместване би струвало милиарди и би отнело огромно количество човешки и времеви  ресурс. По-адекватни решения обаче са изграждането на специални съоръжения – нещо, което вече започва да се случва във Венеция. Там се издигат огромно диги, които да държат нивото на водата като тяхната цена е над 5 милиарда евро.