Palatka.bg
Шанхай

Страната на чудесата в Шанхай отвори врати за гости

На 13 октомври отвори врати един невероятен хотел в Шанхай. Носещ не съвсем скромното име WONDERLAND (Страна на чудесата), той има тежката задача да отговори на големи очаквания, трупани в продължение на десет години. Толкова време мина от обявяването на амбициозния проект до откриването на единствения по рода си хотелски комплекс.

Той е на 50 километра от градския център на Шанхай и с пълно право може да бъде наречен уникален.

Тук, като в приказната Страна на чудесата, се преобръщат представите за пространство и перспектива, подземно и подводно, нормално и логично. Футуристичната конструкция е вградена във високата 90 метра стена на пълна с вода изоставена кариера – едно истинско предизвикателство към гравитацията!

Като признание за достойствата на постройката, тя получава номинация на World Architecture Festival през 2009, още преди да е завършена. Автор на концепцията и дизайна на фасадата е британската фирма Atkins, известна с работата си по Burj аl-Arab в Дубай. Ръководител на екипа е именитият архитект Мартин Джокман, известен и с други знакови сгради в Европа, Близкия и Далечния Изток. По време на строежа той напуска Atkins, но продължава работата с личното си студио JADE+QA, базирано в Шанхай.

По мащабния проект работи и местната архитектурна фирма ECADI (East China Architectural Design & Research Institute). Дизайнът на петзвездния интериор е дело на CCD Group (Cheng Chung Design) and AB Concept.

Необичайната локация, която има истинска подземна и подводна част, поставя много предизвикателства пред конструкторите и налага търсенето на иновационни решения. Постройката има 19 етажа: двата най-горни – на нивото на околния ландшафт и 17 подземни, включително и два под водата на изкуственото езеро, създадено в огромния изкоп на изоставената кариера.

Пристигащите на елегантния вход на хотела виждат само двата надземни етажа, които не правят и намек за истинския му размер и форма. Внушителната фасада се вижда в пълното си великолепие погледната откъм езерото и отсрещните брегове. Неин център е отвесният стъклен атриум, напомнящ водопад, течащ по сградата. В него се помещават панорамните асансьори.

Цялостната форма на постройката е S-образна.

Органична и обтекаема, тя се вписва идеално в ествественото си обкръжение. Хотелът разполага с 338 луксозни стаи и апартаменти с незабравима гледка към водната повърхност и дори под нея. Прозорците на най-долните нива гледат към тропически аквариум с дълбочина десет метра.

Разположен в живописната планинска верига Шешан, заобиколен от екзотична флора и фауна, хотелът предлага спокоен лукс и световна кухня. До тук най-лесно се стига през летище Hongqiao, а за разстоянието от 30 км от хотела могат да ви предложат частна лимузина.

Гостоприемните домакини с топли усмивки очакват първите си посетители, дошли на туристически или конферентни визити. Модерно оборудваните зали за презентация дават отлични условия за симпозиуми и тийм билдинги, а за отмора можете да избирате между кафе специалитети, коктейли и хапки в бар Quarry и Лоби бара.

Подбрани пресни ястия, характерни за местната кухня предлага китайският ресторант Cai Feng Lou. Един етаж под водната повърхност е ресторантът за морски дарове, обграден от кипящ от живот аквариум.

Освен места за забавление като обширната бална зала, ресторантите и кафенетата, комплексът предлага и възможности за екстремни спортове, гмуркане, скално катерене и бънджи скокове. В близост има много атрактивни направления за пътешествия като Национален парк Sheshan, ботаническите градини Chenshan, планината Tianmashan.