Palatka.bg

Върху ледник създадоха най-голямата картичка в света

Коледа наближава, а с нея и някои страхотни инициативи, които се осъществяват по цял свят. Една от тях, с уникално послание и идея, беше направена в Швейцарските Алпи – най-голямата картичка в света, която трябва да влезе в рекордите на „Гинес“, съобщава BBC News.

Мястото на направата на най-голямата картичка не е избрано случайно. Става въпрос за алпийския глетчер Алеч, чийто ледове се топят прогресивно всяка изминала година, като наблюдателите се опасяват, че в обозримо бъдеще той може да изчезне напълно. Както може би вече сте се досетите – инициативата всъщност е с благородна мисия и кауза. Тя цели да даде международен отзвук за глобалното затопляне.

Глетчерът Алеч е най-големият в Западна Европа – титанът е с площ от 23 квадратни километра и е голяма природна и туристическа забележителност. При сегашното затопляне обаче той може напълно да изчезне до 2100 година, а много преди това да загуби сегашната си осанка.

Глобалното затопляне

Огромната картичка всъщност представлява пъзел от 125 000 отделни парчета, всяка от която е отделна рисунки с послания за опазване на природата и спиране на глобалното затопляне. Резултатът е огромна „картичка“ от сериозните 2500 квадратни метра. Всички рисунки са създадени от деца от цял свят. Погледната от въздуха картичката обаче изписва текста „Спрете глобалното затопляне # 1,5 градуса по Целзий“. Инициативата е осъществена от природозащитната организация „Уейв“.

Темата за Глобалното затопляне е по-актуална от всякога. Учените са единодушни – ако човечеството продължава да третира по този начин планетата, скоро тя ще стане повече от негостоприемна за нас. Глобалното затопляне е естествен процес, който обаче е драстично ускорен от човешката намеса. Използването на изкопаеми горива, заводите и необятната ни транспортна система, са само част от проблема. За затоплянето има и много други фактор. Например милиардите животни, които гледаме за месо, отделят невероятно количество метан, което в такива размери затопля Земята.

Наскоро излезе и поредният научен анализ, който потвърждава черното ни бъдеще. Според доклад на американските климатолози Стивън Шеруд и Матю Хъбер, публикуван в реномирания научен журнал PNAS, е възможно до 200-400 години атмосферата на Земята да е непригодна за обитаване от бозайници.