Palatka.bg

Любопитните руини от Комагенското царство в планината Немрут

Планината Немрут (може да се срещне и изписване с буквата „д“, т.е. Немруд) е една от най-интересните туристически атракции в Турция. На върха на тази приблизително 2000 метра висока планина се намират много интересни руини от Комагенското царство, което достига пика на своето развитие около І век пр.н.е. Планината се намира на 40 километра северно от Кяхта, в близост до града Адъяман, който е и административен център на едноименният вилает Адъяман. Планината Немрут е част от планинската верига Тавър, известна още и като Торос или Таурос. Тя заема големи територии в Мала Азия и се простира от запад на изток по протежението на южния бряг на Средиземно море в Анадола, като хребетите ограничават от юг Анатолийското плато.

Зрелищните и красиви структури, които са играли изключително важна роля в историята на Комагенското царство са изградени от големи скални образувания, които често са подредени в специфична пирамидална конфигурация

Учените и археолозите са доказали, че източната и западната тераси на тази могила са били използвани за храмове под открито небе. На тези тераси могат да бъдат видени огромни статуи на лъвове, орли, пет гигантски божествени статуи – четирима мъже и една жена, повечето от които са удивително добре запазени, и които всяка година привличат вниманието, както на обикновени туристи, така и на професионално обвързани изследователи.

Комагенското царство, което означава „общността на гените“, е създадено и основано като самостоятелно царство от Митридат
Калиникос I в началото на 1 век пр.н.е. след гражданска война, която прекратява линията на елинистична династия на Селевкидите. Комагенското царство до известна степен продължава своето положително развитие по време на управлението на Антиох Епифан (62-32 г. пр. Хр.) – син на Митридат Калиникос I.

През 62 г. пр.н.е. цар Антиох I Теос построява на върха на планината гробница-светилище, оградено от огромни статуи на себе си, два лъва, два орли и различни гръцки, арменски и ирански богове като Вахагън (е божество в арменската митология, бог-гръмовержец и змееборец), Арамазд (върховно божество в арменската митология, бог-гръмовержец, създател на небето и земята, баща на божествата Анахит, Михр, Нане и др.) или Оромасдес (свързван с иранския бог Ахура Мазда), Тюхе (в древногръцката митология е богиня на съдбата, щастието и благоденствието)и Митра (e древноарийски и древноирански бог.). Когато били създадени тези статуи били поставени в седнало положение, с имената на всеки бог, написани върху тях.

Неизвестно кога и защо, но главите на статуите били отделени от телата им и днес са разпръснати из цялата територия на обекта

Начинът, по който са премахнати главите на статуите навежда изследователите на мисълта, че те са били умишлено повредени по време на на периода на иконоборството (религиозно-политическо течение в християнството през VІІІ век и ІХ век, противопоставящо се на ширещото се и добиващото прилики с идолопоклонничество преклонение пред икони и реликви, а също така на прекаленото им комерсиализиране). Статуите никога не са възстановени в първоначалните им позиции. На мястото също така са запазени каменни плочи с барелефни фигури, за които се смята, че някога са образували голям фриз. Тези плочи показват предците на Антиох, които включват фигури с гръцки и персийски черти и надписи.

Подобни статуи и предци, намиращи се в цялата местност, също могат да бъдат намерени пръснати из цялата могила, която е с височина 49 метра и 152 метра в диаметър. Статуите са изключително особени – имат гръцки стил по отношение на лицата на изобразените хора, но дрехите и косите им са персийски.

На Западната тераса може да бъде видяна голяма плоча с лъв, показваща подреждането на звездите и планетите Юпитер, Меркурий и Марс на 7 юли 62 г.пр.Хр. Съществуват различни теории и предположения защо местните са решили да изобразят именно тази дата. Според някои археолози това може да е показател за това кога е започнало строителството на този конркетен паметник. Източната тераса също е добре запазена, състояща се от няколко слоя скали, а пътеката, следваща основата на планината, е доказателство за конструкции, които свързват източната и западната тераси. Възможно е използването на този монументален комплекс да е включвало религиозни церемонии, поради астрономическия и религиозен характер на паметниците.

Най-доброто време, за да посетите Комагенското царство в планината Немрут е между 15 май и 15 октомври

От градовете Кяхта и Адъяман е изключително лесно да наемете кола, с която да достигнете до могилата. Една от любимите дейности на туристите тук е да наблюдават изгрева и залеза, заради великолепните гледки, които районът предлага.