Palatka.bg

Безкрайното жълто море от рапица в Луопинг, Китай

Луопинг е малък окръг в източната част на Юнан, Китай, разположен на около 228 километра североизточно от Кунминг, близо до границата на Юнан с провинция Гуейджоу и Гуанси. До момента нищо впечатляващо, бихте си казали, но бихте сбъркали. Луопинг  е уникален и световноизвестен, макар и с най-неочакваната причина в на света – рапицата. В началото на пролетта, когато жълтите цветове на рапицата завладеят пейзажа, местните полета и ливади придобива вид на „златно море“ – природен спектакъл, който през последните години превърна Луопинг в „Мека за фотографите“, които не пропускат да си запазят самолетни и автобусни билети, за да създадат някои от най-красивите си кадри. Разпръснатите земеделски земи се покриват със златни, жълти рапични цветове, които се простират до края на хоризонта – докъдето стигат очите ви. Най-доброто време да посетите Луопинг, ако имате желание да се насладите на тази визуална фиеста са месеците февруари и март.

TD3_67700149

След тях постепенно много от листата падат, а до юни шоуто вече е свършило

Доскоро градът е бил почти изцяло пренебрегван от туристите, преминаващи през района, които обикновено се отправяли към по-комерсиализираните и известни туристически атракции в центъра и източната част на провинцията. Днес безкрайните полета от рапица в Луопинг  привличат фотографи от цял свят, които се събират в този малък окръг всяка ранна пролет, за да уловят великолепното „жълто море“ от цъфтящи цветове рапица. Величествените снимки пък на свой ред привличат все повече туристи в този красив селски фотографски рай. Сякаш машината за Луопинг се е включила на високи обороти.

油菜花

Освен фотографите, разцъфналите цветове на рапицата привличат и пчелите. Луопинг е национален център за отглеждане на пчели и производство на пчелни продукти. В продължение на всички пролетни месеци районът е залят от освежаваща и приятна миризма, идваща от красивите жълти полета.

D7K_86990004

Рапица се засажда, за да се извлече от олио за готвене, което се произвежда от семената ѝ. Това растение е изключително популярно в Китай и всяка година се засажда в почти всеки региона на страната, но поради огромния размер и различните метеорологичния условията растенията цъфтят по различно време на годината, в зависимост от температурата в различните региони. Фермите за рапица в Луопинг са сред най-големите в Китай, а и в цяла Азия.

rapefiels

Освен сезонът на красивите гледки, пролетта в Луопинг е и сезонът за пчеларството и обработката на мед

Пчеларите създават палаткови лагери сред рапичните ферми всяка пролет, за да се грижат за пчелите, да осигуряват комфорта им и да събират меда – пчелите се хранят именно с цветовете на рапицата. Следователно повечето ферми за рапица са препълнени с пчели през пролетта, когато пристигат и туристите – някои, от които споделят, че според тях пчелите могат да бъдат малко дразнещи. Според нас това единствено добавя още по-красив и нежен отенък на цялостната прелестна природна картина. След края на сезона на рапицата, пчеларите се преместват в други райони на Луопинг, заедно с пчелните си кошери, като използват диви цветя, стараейки се да произвеждат и събират мед целогодишно.

DSCF04810042

Най-известното място, където можете да видите сякаш безкрайно жълто поле с рапица, е Jinjifeng

Местността се намира само на няколко километра извън града и е лесно достъпна с крайградски автобус. Тук пейзажът е плосък, пресечен от няколко могили от малки хълмове, нарушавайки монотонността на жълтото море. Спокойствието и дългите полят позволява лекият бриз да придвижва цветовете в хипнотизиращ ритъм, който сякаш ви кара да полетите, заедно с уханието на цветята.

D7K_87220016

Друго добро и известно място, където можете да се насладите на рапичното поле, е Шивандашан (в превод – Сто хиляди хълма). Този склон е покрит с ферми, отглеждащи рапици, които са разположени на около 15 километра извън Луопинг. Фермите са разположени по двете страни на селския път, нагоре и надолу по склоновете, осеяни с малки селища и махали. Гледката на фермите е още по-красива и идилична, заради дългите редици планини, които се забелязват в далечината, където е провинция Гуейджоу.

Luoping 罗平

В Ню Джъ, на няколко километра на север от град Луопинг, пейзажът приема различна форма. Тук цветята се отглеждат в кръгли пръстени, следвайки контурите на склоновете, подобни на оризовите тераси.

Luoping Rape Flower Fields

27Feb09_Luoping 036

27Feb09_Luoping 019

27Feb09_Luoping 031