Palatka.bg
Локарно

Най-добре пазените тайни на Локарно в Швейцария

Локарно е известен със своите девствени планини със сняг и чист швейцарски въздух. Този исторически град, разположен близо до южната граница на Швейцария, отдавна е на пътя на пътешественика. С всеки поглед, който отправите, в която и да е посока, Локарно прилича на пощенска картичка. Но истината е, че има много повече да научите за този град, отколкото просто да се любувате на красивите пейзажи.

Сградата, в която е подписан Пактът на Локарно
Сградата, в която е подписан Пактът на Локарно

Пактът на Локарно е споразумение между германците, французите, белгийците, британците и италианците, което доведе до мир в Западна Европа след значителен период на размирици. Пактът е парафиран от всички партии в Локарно на 16 октомври 1925 г., преди официалното му подписване в Лондон 6 седмици по-късно. Сградата, в която се подписва този договор е една истинска забележителност.

Езерото Маджоре
Езерото Маджоре

Доколкото Локарно е известeн с девствените си ски писти, идеята за гмуркане в този град изглежда нереалистично. Въпреки това, като водно приключение под морското равнище езерото Маджоре е една от най-добре пазените тайни на града. За опитни водолази и авантюристи има няколко компании за гмуркане в Локарно, където може да наемете оборудване. За тези с по-малко опит има редовни екскурзии за подводно гмуркане и такова с шнорхел.

Свещената планина Мадона дел Сасо
Свещената планина Мадона дел Сасо

През август 1480 г., отстрани на планина в покрайнините на Локарно, се казва, че образът на Дева Мария се е появил на монах. В отговор на видението си, монахът построил скромен параклис на това свещено място, посветено на Светата Мечта. Оттогава са построени множество параклиси по пътеката до този параклис в планината и тази планина вече се е превърнала в популярно място за католическо поклонение.

Локарно 2
Парка Камелия

Всяка пролет Парка Камелия се превръща в красива и цветна феерия, в която се къпе градът. Тук можете да видите над 900 разновидности на цъфнали Камелии. Паркът обхваща около 10 000 квадратни метра. Има и зашеметяващи водни елементи и цъфтящи камелии навсякъде, където се обърнете. Зашеметяващо и спокойно място за посещение.  Това е друг скрит скъпоценен камък на Локарно.
Най-доброто време за посещение на парка Камелия е през средата на март и края на април

Локарно 3

Замъка Висконти

Замъкът Висконти е най-древният замък в града, датиращ от около 998 г. Той е реновиран и превърнат в исторически музей на града. В това възстановено архитектурно съкровище също стават честванията на Конференцията за мир, проведена в града, която в крайна сметка доведе до подписването на Пакта от Локарно.

Град на много езици
Град на много езици

Тъй като приблизително една трета от населението на града се състои от чужди граждани, Локарно се превръща в град на много езици. Въпреки че се намира в Швейцария, преобладаващият език, говорен в Локарно, от приблизително 75% от жителите му, е италиански. Всъщност италианският е третият най-популярен език и е основният в целия кантон. Това е уникалeн факт за тази част на Швейцария, която говори предимно немски и френски език.

Келтски корени

Първите обитатели на местността Локарно са жителите Хелвети, с доказателства за заемането им от 800 г. пр. Хр. Хелветитите са келтски племена, заемали града до средата на 5-ти век, където са били заради римляните, водени от Юлий Цезар.

Древните калдъръми

В древни времена езерото Маджоре е било много по-навътре в града, отколкото е днес. Тъй като езерото се е отдръпвало, това е оставило огромно количество речни камъни, които по-късно са били използвани за построяване на Пиаца Гранде през 1825 г.

Древните калдъръми

Населението на Локарно е нараснало много заради имиграцията

Локарно е 74-ият по големина град в Швейцария с население от около 16 000 души. Раждаемостта на местните жители е намаляла през последните години, което води до леко понижаване на населението на тази основа. Въпреки това, то е подкрепено от здравословното равнище на имиграция, като много от тези имигранти стават швейцарски граждани.

Слънце и сняг

Локарно се радва на средно 2155 часа слънчево греене годишно и само около 100 дни валежи, което го прави фантастично място за правене на тен. През лятото температурите достигат своя връх до 20-30 градуса. Но колкото и да е интересно, снегът е рядкост. Снежните планински върхове се виждат само от ноември до април.

Нашият нестандартен преглед на Локарно, трябва да ви наведе на мисълта, че това е град с  уникална комбинация от швейцарска и италианска култура, която трябва да се види от всеки, който пътува през Западна Европа.

 

Снимки: pixabay