Palatka.bg

„Ханска шатра“ в Казахстан – най-голямата палатка в света

Центърът за забавление „Кан Шатхър“ или „Ханска шатра“ се намира в Астана – столицата на Казахстан. Това е архитектурен проект, който категорично е определян като най-голямата палатка в света. „Палатката“ е направена от прозрачен материал и е окачена на мрежа от кабели, свързани с централна кула с височина 150 метра. Структурата има 200-метрова елипсовидна основа, обхващаща площ от 140 000 квадратни метра. Площта, която палатката покрива е по-голяма от 10 футболни стадиона. В „палатката“ могат да бъдат открити градски вътрешен парк, място за пазаруване и развлечения с площади и калдъръмени улички, малка изкуствена река, търговски центове, мини голф игрище и затворен изкуствен морски курорт. Прозрачният материал, от който е изградена конструкцията позволява слънчевата светлина, която заедно с въздушните отоплителни и охладителни системи да поддържа комфортна вътрешна температура между 15-30 градуса по Целзий, докато външната температурата варира между минус 35 и плюс 35 градуса, спрямо различните сезони в централно азиатската държава.

Khan Shatyr in Kazakhstan by Foster + Partners

За да се предотврати кондензация през зимата, три прозрачни слоя от етилен тетрафлуороетиленов плат или EFTE действат, за да насочват топлия въздух. През лятото затъмняващо фолио, монтирано върху най-външния слой на сградата осигурява блокиране на част от слънчевите лъчи и създава приятни сенчести пространства. Във вътрешността, въздушните дюзи на ниско ниво насочват прохладния въздух през пространството, докато отварящите вентилационни отвори на върха създават непрестанна вентилация и нахлуване на свеж въздух. Палатката успява да изпъкне на хоризонта, както заради формата и големината си, така и заради красивото си осветление и променящите се цветове през нощта.

Khan Shatyr

Проектът е открит през 2010 г. от казахския президент Нурсултан Назарбаев, като„Ханска шатра“ е описана от много медии като „най-новият проект на суетата“ на все по-автократичния президент на Казахстан.

Khan Shatyr

В края на миналото хилядолетие Назарбаев решава да премести столицата на страната от Алмати. След обявяването на Астана за столица на Казахстан на 10 декември 1997 г. президентът и правителството на страната вземат решение да променят името на града от „Акмола“ (името на столицата да не се свързва с гроб) на „Астана“, което от превод на казахски означава просто „столица“. На десетата годишнина от това решение президентът на Казахстан подписва указ, обявяващ 6 юли (датата на рождения му ден) за Ден на Астана.

The Beach 2

Назарбаев управлява Казахстан с железен юмрук, откакто страната придоби независимост на фона на рухването на Съветския съюз през 1991 г.

Khan Shatyr in Kazakhstan by Foster + Partners

Khan Shatyr in Kazakhstan by Foster + Partners

Khan Shatyr in Kazakhstan by Foster + Partners

Khan Shatyr in Kazakhstan by Foster + Partners

Khan Shatyr in Kazakhstan by Foster + Partners