Palatka.bg

Tropical Islands Resort, където се намира най-голямата закрита и изкуствено създадена дъждовна гора

Tropical Islands Resort е изкуствен тропически курорт, разположен на около 60 километра южно от Берлин и определено може да бъде окачествена като една от най-впечатляващите сгради в цялата страна. Тази масивна конструкция, наподобяваща структурата на огромен самолетен хангар, е с дължина 360 метра, широчина 210 метра и височина 107 метра и се поддържа от впечатляващите 14 000 тона стомана. Сградата е достатъчно голям, за да бъде е способна да побере под купола си цели 8 футболни игрища. Когато се замислим за размерите на това тропически курорт, поставяйки го в перспектива на някои известни туристически обекти осъзнаваме огромния му размер – под покрива му Статуята на свободата в Ню Йорк би могла да стои изправена в пълния си размер (93 метра), а Айфеловата кула в Париж (322 метра) може да събрана в легнало положение.

Със своето пространство от 5,5 милиона м³ Tropical Islands Resort е една от най-внушителните и масивни сгради на Земята по обем и е най-голямата единична зала в света без допълнителни опорни стълбове. Причината Tropical Islands Resort да прилича на самолетен хангар всъщност не е никак случайна – колкото и странно да изглежда на фона на моментния пейзаж в сградата, конструкцията е изградена през ноември 2000 г. но карго дирижабът, който е предназначен да се помещава  в сградата – CL160 – никога не е построен. Компанията, която трябваше да построи дирижабала фалира в средата на 2002 г. и моментално продава сградата на външен инвеститор. Две години по-късно Tropical Islands Resort е открит под формата, която виждаме днес.

В деня на откриването си, а и до днес, изкуственият тропически курорт впечатлява с размерите си и природните условия, които създава изкуствено

Тук се най-голямата изкуствено създадена и затворена в света дъждовна гора с 30 000 дървета, храсти и тревисто покритие. Могат да бъдат открити месоядни растения, бананови дървета, кафе, типични за джунглата дървета, както и други екзотични растения. Пътека с дължина от над един километър пресича гората, и заедно с мост над мангрово блато, осигуряват прекрасни гледки, които ни карат да забравим, че сме в центъра на Европа, а не дълбоко в някоя екваториална джунгла. Прозорците от едната страна на купола позволяват естествената слънчева светлина да влезе и да подхрани над 500-те вида растения, които виреят в Tropical Islands Resort.

Посетителите биха могли да се излежат на изкуствен плаж с дължина от над 200 метра, да плуват в изкуствено море и да се насладят на топло време през цялата година – обикновено температурата в сградата е постоянна – 26 градуса по Целзий. Тропическото море е „облицовано“ с пясъчни плажове и осеяно с малки тропически острови, украсени с тревни колиби. Сивият и грозен таван е заменен с изображение на красиво синьо небе с няколко облака.

Сградите около басейните пресъздават на известни архитектурни чудеса от Азия, като Ангкор Ват, храмовете на индонезийския остров Бали, къщички от Борнео и традиционна тайландска къща. Езерата и каналите се разпростират върху цялата територия на тропическия курорт. Множество големи статуи на Буда допринасят за азиатския акцент.

Комплексът е отворен целогодишно, 24 часа в денонощието и предлага множество атракции, които да превърнат посещението ви незабравимо изживяване

В Tropical Islands Resort сякаш всичко е огромно – съществува дори плувен басейн, който е достатъчно голям, за да побере до 8000 посетители на ден, 25-метрова водна пързалка, мини-голф игрище, ресторанти, търговски центрове, барове, детски градини и дори нощувка на плажа в комплекса.

Tropical Islands Resort дори има някои екологични особености, в които е абсолютен пионер – използва се преработена вода от плувните басейни за поливане на растителния живот, който се намира вътре.  Естествена UV светлина може да проникне през купола и да даде на растенията достъп до слънчева светлина и топлина. Поради наличието на естествена влажност, периодично се събира водна кондензация, който се събира в покриваната част на сградата и пада надолу, като произвежда спонтанен дъжд, което допълнително засилва усещането за тропически климат.

Курортът се намира в община Krausnick, в Бранденбург, Германия, на около 60 км югоизточно от Берлин и на 1 час път с кола.