Palatka.bg

Наклонената кула в Пиза се изправя

Прословутата наклонена кула в Пиза се изправя, съобщават световните медии. Кулата е започнала да се строи през 1173-та и е завършена през 1372-ра година. Всъщност – тя е била замислена да бъде вертикална, но заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането  е започнала да се накланя още от първите години на строителството. В началото това се смятало за огромен строител дефект, но в последствие я прави уникална и световна известно. Както казват „стана от дефекта ефакт“. Височината ѝ е 56,7 метра, а отклонението от основа е 5,6 метра.

През 90-те години година наклонът на кулата е бил повече от 13 градуса и вече е заплашвал кулата от срутване. Затова чрез специален проект в края на миналия век е намалено отклонението при върха с 45 cm до положението ѝ 1838 г., като освен това са отнети 70 тона от тежестта ѝ, а северната част на кулата бива заздравена с баласт и метални торсове.

Сега обаче експерти са забелязали нещо странно – кулата е започнала да се изправя вместо, както беше досега, постепенно да с накланя. Изследователите, които следят внимателно кулата, са разбрали, че тя се е изправила сама с 4 сантиметра за последните 20 години. Според техни изчисления това е все едно да са отнети 200 години от възрастта ѝ.

През 1990 година кулата в Пиза се затваря за посещения за пръв път от 800 години, заради опасения, че е възможно да се срути. Тогава се провеждат сериозни ремонтни дейности, в период от 1993 и 2001 г., за да се подсигури стабилността ѝ.

Основната причина за постоянно накланящата се кула са основите, върху които тя е построена. Пластовете глина и пясък, върху които е построена, се оказват по-меки от южната страна на основната ѝ, отколкото от северната. Затова, под напора на хилядите тонове, те постепенно потъват. Първоначалният план бил кулата да бъде висока 98 метра, но именно заради грешката в проектирането това така и не се случило.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент