Palatka.bg

Животните, които ядат абсурдни количества храна

Хората са най-големите консуматори на тази планета. Има обаче някои видове животни, които, ако бяха доминантната раса на Земята, със сигурност щяха да ни конкурират. В своя любопитна статия National Geographic разказва за някои от животните на планетата, които консумират най-големи, направо шокиращи, количества храна. Вижте ги:

Прелетните птици

По време на своята миграция птиците отделят огромно количество енергия. Те пътуват през океани дни наред, без да могат да поспрат или да се нахранят. Затова педи да започнат огромните си пътешествия някои видове се тъпчат с огромни, за техните размери, количества храна. Пример за това е птицата Ивичеста дървеница. Част от тяхната популация всяка години летят в американския щат Нова Англия, където за няколко дни буквално удвояват теглото си, за да могат да издържат 80-часовия си полет без прекъсване над Атлантическия океан до Венецуела.

Синият кит и… Малка кафявозъбка

Най-голямото животно на Земята, Синият кит, се храни с около четири тона крил на ден. Това звучи като много, но всъщност за неговото тегло не е чак толкова. Той тежи около 200 тона, затова 4000 килограма не са голям процент от теглото му. Много по-впечатляващо е постижението на гризачът Малка кафявозъбка, който е способен за един ден да изяде един и една четвърт пъти храна, колкото собствено си тегло!

Колиби

Друг пример, който е наистина изумяващ, е най-малката птица в света – колибрито. Тя изпива нектар, който тежи два път повече от теглото ѝ на гладно на ден. Това се дължи на факта, че сърчицето на тези малки птици тупти 1200 пъти в минута по време на полет. А това изисква наистина огромно количество енергия.

Семейство котки

Големите котки също са огромни гладници. Когато набарат прясно (или не толкова) месо те изяждат огромно количества от него, буквално тъпчейки се. Това се дължи на простата причина, че те не се хранят всеки ден. Много често големите хищни котки остават дни наред без плячка и улов, заради което трябва да имат запаси от енергия.

Змиите

Може би най-големите „тъпкачи“ на света обаче са змиите. Те се хранят само веднъж в месеца, а понякога и по-рядко. Но когато го правят – трябва да се възползват максимално от това. Затова  те имат уникалната възможност да поглъщат плячка, която е многократно по-голяма и тежка от самите тях, при това наведнъж.