Palatka.bg

Откриха уникален еротичен стенопис в Помпей

Помпей – унищоженият от вулкан древен горд римски град и до ден днешен продължава да е истинска златна мина за археолозите. Благодарение на лавата и отломките от вулкана – градът е толкова добре запазен, че в него се намират уникално запазени сгради, предмети, скелети и стенописи.

Новото откритие е на наистина феноменално запазен стенопис, който е с изключително ярки цветове и детайли. Той е еротичен и изобразява Леда и лебеда – много популярен старогръцки мит, който създава архетипи и вдъхновява множество творци. Според археолозите творбата е „изключителна“, защото е направена така, че Леда да гледа към всеки, който влезе в стаята.

Творбата е открита случайно, по време на работа по укрепване на основните на античния град, погребан от вулкан през първи век. През последната година той стана жертва на много наводнения и сега има нужда от ремонти.

Митът за Леда и лебеда е емблематичен. Той разказва за любовта на Зевс към кралицата на Спарта Леда. За да я съблазни той се превръща в лебед и я изнасилва. Митът има голямо значение за митологията. От това съвкупление, както и от съвкуплението между Леда и мъжа ѝ Тиндарей се раждат две двойки близнаци. И при две двойки единият близнак бил дете на Зевс, а другия на краля на Спарта. Едно от децата е Хубавата Елена, която става причина за Троянската война.

Много творци са били вдъхновявани от този мит, като включително сред тях са Леонардо Да Винчи, Микеланджело, Буонароти и други. Известно стихотворение за мита е и „Леда и лебедът“ на Уилям Йейтс. Откривани са и множество други фрески от римско време с този мотив, но никога досега – толкова детайлна и запазена.

Това е второто голямо откритие, което учените направиха в Помпей тази година. По-рано тази година беше намерен древен надпис, направен с въглен. Според надписа изригването на Везувий през 79 година е станало не на 24 август, както се вярваше досега, а не по-рано от 17 октомври.

Снимка: Courtesy Parco Archeologico di Pompei

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент