Palatka.bg

Учени смятат, че са намерили библейските Содом и Гомор – унищожени от метеорит

Археолози предполагат, че са открили библейските градове Содом и Гомор, които са били унищожени от метеорит. Това се случило при разкопки на останки от пет древни града, които са разположени на брега на Мъртво море в Йордания. Те са били обитавани от бронзовата епоха поне 2500 години. В околността са намери останки на поне още 120 населени места, като тук са живели около 40-50 хил. души – огромно количество хора на едно място за онези древни времена.

Според археолозите преди около 3700 години огнено торнадо от небето е помело всички постройки и хора – гигантски метеорит е избухнал във въздуха и е унищожил цялата, иначе много плодородна, равнина. Разкопките показват, че градът е бил унищожен внезапно. Няма никакви следи това да е станало естествено, защото на много места са открити постройки, които са били в период на строеж и са били изоставени.

Според учените единственото правдоподобно обяснение е именно природно бедствие и най-вероятно – метеорит. Затова има и други доказателства, тъй като по някои от намерените материали има следи от внезапна висок температура и огромно налягане. Открити са и разпръснати в голям радиус парчета глинени съдове, които са се превърнали в стъкло. Районът пък е бил покрит с половин метър черна пепел. Най-зловещи били разпръснатите навсякъде човешки останки, които сочат, че хората буквално са били разпръснати във въздуха.

Изследователите са мнение, че именно този космически удар е превърнал езерото Мъртво море в това, което е днес, а водите му са залели околните брегове. Учените имат хипотеза, че бедствие от породен мащаб по онова време може да е зародило митовете за унищожените от Бог градове Содом и Гомор. Знае се, че Стария завет произлиза именно от тези земи, а подобно събитие в онези времена е бил голям шок за останалите живи хора.

Единственият начин, по който те биха могли да си обяснят подобен катаклизъм, дошъл от небето, е чрез божият гняв. Множество препратки от Библията съвпадат идеално със случилото се – населеното място е било най-голямото в района, било е плодородно, имало е защитна стена и е бил унищожен от „сяра и огън от Господа от небето“. Това събитие толкова много е изплашило хората, че районът е смятал за прокълнат и не е бил обитаван в продължение на повече от 700 години.