Palatka.bg
Малый Семячик

Чудният активен вулкан „Малый Семячик” в Камчатка с киселото езеро

Този път ще разказваме за вулкани! Каква е красотата и необичайността на тези „живи планини“? Те просто оживяват и „плюят“ огън, вдъхвайки страх сред жителите. Но в крайна сметка, както във всичко, сътворено от природата, има много красота и магия! Ние ще разказваме за магията, а не за страха, защото сме авантюристи, които обичат да се предизвикват на ръба на своя страх. Ето го на вашето внимание – активния вулкан „ Малый Семячик ” в Камчатка!  Той е уникален и със своето кисело езеро в кратера на Троицки.Страхотен малък вулкан с кисело езеро – това е активният вулкан „ Малый Семячик ”

„ Малый Семячик ”се намира на източния хребет на Камчатка, само на 20 километра от бреговете на Тихия океан. Максималната височина на вулкана е 1560 метра над морското равнище. Последното изригване се случва през 1952 г., след което в кратера се образува кисело езеро с тюркоазен цвят.

Защо вулканът има такова странно име „ Семячик „?

Оказва се, че е свързано с думата “ Семячик „, която в превод от езика на Ителмените – местните жители на Камчатка, означава „каменна земя“.

Трудно е да се обясни точно какво представлява вулканът с неговото кисело езеро, защото това явление за вулкан е доста странно. Краткият 3-километров хребет се състои от три сливащи се един в друг конусовидни стари вулкана. Най-старият от които е „Палео-Семячик”. Намира се в източната част на масива, а абсолютната му височина е 1,560 метра. Централният вулкан – „Мезо-Семячик” се е съхранил в „добро състояние“. И  обграждащият масив от югозапад – вулканът „Кайно-Семячик” принадлежи към активните. Именно той е последният и можете да видите истинското чудо – киселото езеро с ярък син цвят.

 

Киселинното езеро се намира в кратера на вулкана „ Малый Семячик ”

В кратера на вулкана можете да видите истинско чудо. В края на краищата, къде другаде ще намерите удивително кисело езеро с приказно син цвят, в което водите са наситени с хлорид, флуорид и сулфатни киселини! Тази „експлозивна смес“ е причината водата на езерото в кратера на „Малый Семячик” да има такъв страхотен тюркоазен цвят. Диаметърът му е около 500 метра, а дълбочината му е 140 метра.
Киселото езеро в кратера не замръзва никога през зимата. Само си представете, че винаги всички склонове на планините в Камчатка са покрити със сняг, а температурите са наистина много ниски. Защо тогава това страхотно синьо езеро не замръзва?

Киселинното езеро се намира в кратера

Кога и как можете да видите кратера с тюркоазеното езеро

При топло и слънчево време можете да се опитате да слезете в кратера. Синьо-черен плаж, отровна синя вода, чиято температура е около 30-40 градуса – няма как да не запомните за цял живот тази гледка и чувство. Подобно явление няма да видите никъде другаде. Надали това удивително място ще остави някого безразличен.

Ако сте от хората, които обичат авантюрите и природните приключения, които биха се осмелили да отидат в Камчатка, трябва да знаете, че това е идеалното място за вас. За тази дестинация няма да е необходимо да харчите пари за скъпи хотели, тъй като тук просто няма такива. Настаняването се предлага от хора от близките градове и села. И гледката от прозорците на малките хижи и къщи е много по-хубава, от която и да е помпозна гледка от някой хотел!

Важно е да се отбележи, че вулканът „ Малый Семячик ” и киселинното му езеро невинаги са спокойни. Тъй като, както вече казахме, става дума за действащ вулкан. И в моментите на повишена активност мястото се пази от военните и Министерството на извънредните ситуации. Така че, ако сте предприели пътуване до или през Камчатка, не стигайте до крайности. Всъщност вероятно ще останете разочаровани, но никой няма да ви допусне да тръгнете към кратера.

Тази дестинация обаче си заслужава вниманието, защото с нея отново се убедихме, че природата може да бъде невероятно красива, дори и в своята безмилостност. Ако ви харесва екстремната красота, ако обичате да висите на едно въже в пропастта, ако влизате с широко отворени очи в океана от безкрайни приключения, ако обичате снега и дивите животни, незабавно отидете в Камчатка! Там наистина ще има на какво да се възхищавате: на невероятната красота на „ Малый Семячик ” и, разбира се, на киселинното езеро в кратера на Троицки.