Palatka.bg

500 долара ще плащат туристите, за да видят Комодски варан

Комодските варани са уникален тип гущери, които живеят на много малко места, но най-много са на остров Комода, който е част от Индонезия. Досега таксата за посещение на природния парк, който е естественият хабитат на вараните, беше 10 долара. Виктор Лаискодат, губернатор на индонезийската провинция Източен Нуса-Тенгара, където се намира острова, обаче е решил да направи драстична промяна и да увеличи таксата на 500 долара за вход на турист.

Губернаторът е направил изключително арогантно изказване, казвайки, че: „Комодските варани са уникални, но за съжаление наблюдаването им отблизо е евтино. Само на хора с дълбоки джобове ще бъде разрешено да ги наблюдават. Онези, които не притежават достатъчно средства, не трябва да посещават парка“.

Ако предложението му бъде прието и приложено – това ще направи острова изключително малко посещаван, като наистина малцина богаташи ще са избраниците, които биха дали по 500 долара на човек, за да видят Комодския варан. Той иска да наложи и огромна такса от 50 000 долара за кораби, които акостират на острова.

Според много експерти тези планове са безумни, защото те буквално биха унищожили туризма на Комодо. Ще продължат да идват туристи, но дори свръх високите такси няма да покрият досегашните приходи. Точно това обаче е и целта на правителството. То иска да ограничи броя на туристите, загрижено от факта, че притокът оказва натиск върху околната среда и застрашава местообитанието на гигантския гущер.

Комодският варан е най-големият гущер в света. Той достига до 4 метра дължина и 100 килограма тегло. Обитава само 5 острова в Индонезия, като не се знае защо само там е еволюирал такъв гигантски гущер. Варанът е изключително злобно и агресивно животно, безмилостно убивайки всичко, което се изпречи на пътя му.

Има документирани много случаи, в които гущерът атакува много по-големи животни от него като биволи, диви свине, елени и коне. Той убива по-голямата плячка с отровната си захапка. Устата му е толкова мръсна, че е пълна с огромно количество бактерии. Варанът се храни само с месо, като голяма част от него остава между зъбите му и изгнива – смята се, че той е животното с най-мръсна уста в света. Освен това той има комплекс от отровни жлези в устата си, като неговата отрова води до рязък спад в кръвното налягане и шок. По този начин е достатъчно варанът да ухапе, макар и не смъртоносно, по-големи бозайници и да изчака няколко дена, докато раната на животното се инфектира и то падне от изтощение.