Palatka.bg
Моравският карст

Моравският карст – природното чудо на Чехия

Чешката република е известна със своите красиви исторически забележителности, живописни градове, замъци и крепости. Но малко чуждестранни посетители знаят, че страната има и много природни чудеса. Едно от чудесата на чешката природа е Моравският карст с известната пропаст Макоча и над 1000 пещери и проломи.

Местните хора са знаели от незапомнени времена, че в тази област има много пещери. Археолозите са открили различни артефакти от палеолитния период – или най-старата част от каменната ера.  Но систематичното проучване е дошло много по-късно, по различно време на различни места.

Най-посещаваната е пещерата Пунква
Пещерата Пунква
Най-посещаваната е пещерата Пунква от Моравския карст

Тази пещера е открита през 1909 г. от проф. Д-р Карел Абсоон, който е първият учен, който систематично картографира този карстов район. Първата част от пещерата, която можете да посетите пеша, е била отворена за посещения постепенно между 1909 и 1914 г. Следващата част, до която може да се достигне с лодка през подземната река Пунква, е станала достъпна между 1920 и 1935 г.

Моравският карст е създаден от взаимодействието на водата и камъка в продължение на милиони години. Този карст е дефиниран като терен, който се характеризира с безплодни, скалисти терени, пещери, пропасти, подземни реки и липса на потоци и езера на повърхността.

По-голямата част от карстовия район е от мек девствен варовик. Възрастта е от 360 до 380 милиона години.

Моравският карст е създаден от взаимодействието на водата

Някои от пещерите са сравнително малки и леко клаустрофобични, други са много големи и дори величествени, като огромни зали. Всички са изкусно осветени със светлини от различни цветове, за да подчертаят своята уникална красота. Във водата са разтворени геоложки съставки, които бавно проникват в земята.
Но каквото и да видите, вашата разходка трябва да завърши отново с пропастта Макоча. Тя  наистина е сърцето на Моравския карст. Дори ако нямате много време и просто минавате през този ъгъл на Чехия, не бива да ги пропускате!

Трудно е да се опише красотата

Трудно е да се опише красотата и уникалността на Моравския карст

Наистина трябва да го видите. Той е дълбок 138 метра. И всъщност можете да се възхищавате на това невероятно творение на природата не само от дъното му, достъпно през една от пещерите, но и отгоре от една от двете платформи за наблюдение.

Ако сте любопитни защо пропастта

Легендата за Макоча, което на местния моравски диалект означава „мащеха”

Ако сте любопитни защо пропастта има това странно име, има легенда, народна приказка, която местните хора ще ви разкажат.

Някога там живеел фермер, наречен Халек. Той бил благословен с млада жена и син и се справял добре с живота. За съжаление жена му се разболяла и умряла. След известно време той се оженил отново и новата му съпруга го дарила с друг син. Но както често се случва, тя не обичала доведения си син, който трябвало да наследи цялата процъфтяваща ферма някога в бъдещето, както бил обичаят.

Един ден земеделецът Халек отишъл на пазара в близкия град и взел със себе си по-малкия си син. Съпругата му казала на доведения си син: „Ела в гората с мен и ми помогни да наберем ягоди. И така тръгнали в гората, а тя го завела на място, където селяните не смеели да ходят. Там имало голяма черна дупка и никой не знаел колко дълбока е тя.

Тя казала на момчето да отиде до ръба на пропастта, където ягодите били най-изобилни. И когато внимателно берял плодовете, гледайки в земята, тя го бутнала, колкото се може по-силно. Бедното момче изчезнало в бездната, плачещо от страх и ужас.

Един ден земеделецът Халек

Мащехата избягала. Но някак си продължавала да чува отчаяния плач на момчето. Този плач  не я напускал и тя започнала да се паникьосва.

Мащехата напълно осъзнавала това, което е направила, и била завладяна от страх от Божия гняв. Тя изгубила пътя си в дълбоката гора и сякаш собствените й крака я върнали в бездната. Скривайки очи, тя скочила в тъмнината.

Междувременно мъжът и синът й се завърнали вкъщи. Настъпила ужасна буря и фермерът осъзнал, че нещо лошо трябва да се е случило. Въпреки дъжда, вятъра и гръмотевиците той започнал да търси изчезналите си съпруга и син. Близо до бездната, той чул слаб плач. Поглеждайки надолу, видял как синът му отчаяно се е вкопчил в клони и храсти под ръба.

Той се върнал в селото

Той се върнал в селото възможно най-бързо, извикал няколко съседи с въжета и стълби и успял да измъкне сина си от бездната точно когато губел упората си. Момчето просто плачело, плачело и не можело да отговори, когато го попитали къде е неговата мащеха – или Макоча. Без думи то посочило към бездната. Оттогава всички наричат пропастта „Макоча“ като напомняне за жестокостта на глупавата жена, която загинала заради алчността си.

пропастта "Макоча"

пропастта "Макоча"

пропастта "Макоча"

 

Снимки: Фликър