Palatka.bg
Хотинска крепост

Старата Хотинска крепост на зелените хълмове край реката

Хотин е малко древно градче с богата история. Градът е на повече от хиляда години. Днес той е един от най-важните туристически и културни центрове на Украйна и градът на старата Хотинска крепост.


Хотин привлича много туристи

Хотин привлича много туристи поради уникалната си крепост, която играе важна роля в историята на много европейски държави

Старата Хотинска крепост е истински шедьовър на архитектурата в укрепленията. Тя е и една от най-големите и добре запазени крепости в Европа.
Първите признаци на укрепления се появяват на брега на река Днестър в началото на 11 век, когато княз Владимир Велики добавя тези земи към териториите на Киевска Рус.

За първите десетилетия на съществуването си крепостта е била дървена, но е успяла да защити града от много нашественици. 200 години по-късно принц Даниил Галицки възстановява крепостта в твърда каменна структура, превръщайки я в истински шедьовър на укрепителната архитектура от онова време.

За първите десетилетия

Крепостта придобива своя модерен облик в края на 15-ти век, когато Хотин е част от молдовското кралство

 Неговите граници са били значително разширени. Наоколо се е разкривала каменна стена с широчина 5 метра и височина до 50 метра. В структурата на крепостта са добавени три кули и два двореца с подземие. По това време, поради отличното си местоположение на кръстопътя на сухопътни и речни търговски пътища, Хотин се е превърнал в проспериращ търговски център, където търговци от цяла Европа се събирали, за да търгуват със своите стоки.

Крепостта придобива своя модерен облик
1621 г. е станала решаваща в историята на Старата Хотинска крепост

 Същата година крепостта е била място на битката между полско-литовската общност и Османската империя. Това е една от най-големите и най-кървави битки през този период. Поляците, обединени с украинските казаци, успяват да победят над 250 хиляди отомански имперски армии.

В началото на 18-ти век турците завладяват Старата Хотинска крепост и я превръщат в стратегически източноевропейски изход. През 19 век – след друга руско-турска война – Хотин става част от Руската империя.

В началото на 18-ти век турците завладяват Старата Хотинска крепост и

В наши дни крепостта е останала почти непокътната и не пропуска да впечатли любопитните туристи. Дворецът на царя и офицерите остава на територията на крепостта, както и църквата на замъка с готически прозорци. Днес могат да се видят копия на средновековните оръжия – катапулти и много други в подземията на храма.

Църквата „Св. Александър Невски“, построена през 19-ти век за руските войници, също е запазена. Недалеч от нея има руини на джамия, а в центъра на двора на крепостта има голям кладенец.

Днес Хотинската крепост служи не само като популярна туристическа дестинация, но и като място за множество исторически филми. Крепостта също се превръща в привлекателно място за любителите на историята, които всяка година организират грандиозно военно-историческо представление – „ Битката на нациите „.

Днес Хотинската крепос

 

Снимки: Фликър