Palatka.bg

Виенските коледни базари ще бъдат посетени от рекорден брой гости

Атмосферата в Австрия и Германия преди Коледа е нещо неповторимо. Само който е бил там през декември може да знае какво означава истинския европейски коледен дух. Малки дървени будки, които продават най-симпатичните и вкусни изкушения на сезона. Греяно вино, вурстове на дървени въглища, ръчно правени коледни играчки за елха, джинджифилови сладки и захарен памук. Усмихнати хора, коледни песни, маскиран Дядо Коледа за децата, забавления и игри. Това представляват коледните базари в градове като Берлин, Мюнхен, Щутгард, Дрезден и много, много други.

Едно от най-известните места за коледни базари в света обаче се намират в красивата столица на Австрия Виена. От местната управа очакват тази година те да бъдат посетени от рекорден брой туристи. Според техните изчисления тази година коледните базари ще бъдат посетени от 8 милиона души, които ще изхарчат над 100 милиона евро. Изчислено е, че 4.8 милиона посещения ще бъдат извършени от самите виенчани, като 80% от населението на града ще отиде на базар и то средно около 3.5 пъти, като за всяко ходене един човек ще похарчи 21 евро.

Време е за Коледа!

Миналата година пък във Виена са били осъществени 1.4 милиона нощувки от туристи и посетители само за декември, което е ръст от 60% за последните 10 години. Очаква се този декември посетителите от страната и чужбина да са дори още повече.

През 2018 във  Виена ще има 20 големи коледни базари с над 1000 щанда. Освен тях целия град е осеян с множество малки единични будки, които продават греяно вино и вурстчета. Най-големият и популярен коледен базар ще е, традиционно от 1975 година насам, пред Кметството на Виена. Там ще бъдат разположение над 150 щанда и популярното Дърво на влюбените. То е обичана атракция, като представлява дърво, цялото украсено от червени сърца. Много други дървета около Кметството са украсени и то тематично – например дърво на сладкишите, на влюбените, на коледния дух, на железничарите и т.н. Най-голямата атракция обаче е огромната коледна елха – 28-метров смърт на 150 години, който се доставя всяка година там.