Palatka.bg

Лондон строи футуристичен небостъргач за туристи – „Лалето“

Лондон е едно от най-невероятните места на планетата. Едва ли има толкова богат и пищен град. Благодарение на имперската история на Великобритания – тук са наливани безчетни количества пари, с които са построени изумителни и грандиозни сгради. Този град обаче не се осланя само на историята си и старата архитектура. Тук се намират и някои от най-високите, футуристични и смайващо небостъргачи в Европа – сред тях можем да откроим „Краставичката“, „Уоки-токи“ и, разбира се, The Shard. Сега един нов е на път да се присъедини към тях – „Лалето“ – Tulip.

„Лалето“ ще бъде висок 305 метра, което ще го направи втория най-висок небостъргач в Лондон – само „Шард“ със своите 306 метра, който беше открит през 2012 г., ще стърчи над него. За разлика от повечето небостъргачи Tulip ще бъде единствено голяма туристическа атракция, като в него няма да има офиси. Той ще има и културни и образователни функции. „Лалето“ ще се намира до „Краставичката“, както е прякорът на сградата с име 30 St Mary Axe. Небостъргачът е планиран от известното архитектурно студио Foster + Partners.

Спираща дъха гледка

Той ще бъде културна и социална забележителност, по думите на създателите му, като са планирани и 20 000 безплатни посещения на ученици от държавните училища всяка година. Сградата трябва да бъде наистина изумяваща. По планове тя ще бъде огромно стъбло, покрито от пъпки от стъкло, а ще завършва с издута чашка, подобна на лале. На върха, разбира се, ще има барове и ресторанти, които ще предлагат 360-градусава гледка към Лондон. Проектът е финансиран от Bury Street Properties, които са и собственици на „Краставичката“.

В момента сградата се бори за разрешение за строеж, което, ако получи, работата ще започне през 2020 година, а до 2025 година небостъргачът трябва да е готов. Единственото голямо затруднение в момента е, че летището в Лондон е изказало притеснение, че кулата може да повлияе на радарната ѝ система. Затова и трябва да се направят пълни изчисления дали тя ще пречи или не.