Palatka.bg

Откриха уникално запазени мумии на 3000 години

Египетски археолози направиха ново забележително откритие. Те са намерили осем запазени мумии на възраст от над 3000 години. Откритието е направено при разкопките на Дашурския некропол, намиращ се близо до Кайро. Всяка от мумиите е била в саркофаг, като три от тях са в изключително добре съхранен вид.

Погребенията датират от късния древен египетски период – около 664-332 г. пр. н.е. Некрополът е разположен на 40 километра от Кайро, като в миналото тук са правени много забележителни открития. Той е известен с гробниците на фараоните от Старото и Средното царство на Египет. Именно тук се намират две от най-древните пирамиди – Стъпаловидната и Розовата, които са строени 2613-2589 г.пр.н.е. В царския некропол са били погребвани не само фараоните, но и техните съпруги и дъщери.

Въпреки че некрополът се изследва от много време – тук продължават да се правят нови открития. Намерените мумии са покрити с плътно прилепнали пластове лен и папирус, залепени заедно и покрити с хоросан. Те са боядисани в златно, зелено, синьо и кафяво. Маските на мумиите са с характерните черти на починалите и също от картон. Три от мумиите са съхранени в перфектно състояние, като впечатление прави колко запазени и с колко ярки цветове са и самите саркофази.

Предстои мумиите и техните саркофази да бъдат реставрирани, а после ще бъдат изложени на експозиция в курортните селища Хургада и Шарм ел Шейх на брега на Червено море.

Макар мумиите да са най-известни в Египет, те всъщност не произлизат от там. Първите създатели на мумии в света са племето Чинчоро. Населявали са северното крайбрежие на Чили в праисторически времена, особено около пустинята Атакама. Най-старите мумии в света открити там са на приблизително 7000 години – около 5000 преди Христа. Само при едни археологически разкопки там учените намерили 96 мумии, което показва, че този тип погребване бил изключително популярен за местните култури. Първите мумии  в Египет, които са били откривани досега, са около 2000 години по-стари.