Palatka.bg

Аогашима – населеният вулканичен остров в Япония

Аогашима е малък, тропически вулканичен остров във Филипинско море, който се намира под управлението на Токио, въпреки че се намира на около 358 километра от столицата на Япония. Това е най-южният и най-изолиран обитаван остров на архипелага Изу. Самият остров е гигантски вулканичен кратер, а в този кратер има друг, по-малък вулкан. Природен феномен, който не се вижда всеки ден. Аогашима  все още се смята за активен вулкан, който би могъл да покаже своята мощ, въпреки че за последен път е изригвал през 1780-те. В тази злополучна година, изригването на вулкана убива почти половината от населението на острова и принуждава останалите жители да избягат. Само петдесет години по-късно хората се завръщат и отново създава изгубения си рай на остров Аогашима. Днес на острова живеят около 200 смели и необезпокоявани жители.

Аогашима е вулкан, излязъл от морето, бидейки част от голям кратер, чиято височина на външния ръб варира от 200 м. до 420 м. Смята се, че островът се е образувал от припокриващи се останки от поне четири подводни калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него. Има кръгла или овална котелообразна форма със стръмни и често стъпаловидни склонове).

Южното крайбрежие се издига до остър връх, образувайки един край на калдера на име Икеносава с диаметър от 1,5 километра

Калдерата е заета от вторичен конус, наречен Маруяма, който все още излъчва геотермална пара около район, където растенията не биха могли да оцелеят. Отобу, върхът на ръба на външния кратер се намира на височина 432 метра над морското равнище, което го прави най-високото място на острова. От него е възможно да се насладите на панорамна гледка към целия вулкан в Тихия океан.

青ヶ島 Aogashima

Островът се намира в района Курошио и е едва достижим, освен с лодка и то в определени периоди от годината и при сериозен риск от произшествия. Островът няма истински пристанище за закотвяне на лодки, поради стръмните скали и различните пластове вулканични отлагания, които заобикалят целия остров. Другата възможност е да вземете хеликоптер, осигурен от Tokyo Island Shuttle Service. И в двата случая ще ви се наложи да заминете от Хачиджоджима – най-близкият остров, намиращ се на около 60 километра. Преди началото на възможността за пътувания с хеликоптер през 1993 г., транспортирането на пътници, основни стоки и хранителни продукти се извършвало само с лодка, а хората на острова не са знаели кога да очакват пристигането на провизиите. Хеликоптерът пътува веднъж на ден и може да поеме до 9-има пътници максимум. Много често полетите биват отменени поради силна мъгла или лошо време. Поради всички тези причини Аогашима все още е рядко посещаван остров.

青ヶ島 Aogashima

Обективни погледнато няма и кой знае какво конкретно да се прави на остров, освен да се насладите на спокойствието на тропическия рай. Изживяване, което само по себе си не е никак малко. В центъра на острова бихте могли да се насладите на естествено геотермална сауна.

На базата на тази пара е построено обществено съоръжение, използващо геотермалната енергия и газ, които хората използват за готвене и отопление

Енергията, разбира се, е безплатна. Панирани пресни зеленчуци, картофи и яйца са само някои от специалитети на Аогашима.

View of Aogashima from the Kanju-maru

Аогашимае най-малкото населено място в Япония. От 2009 г. населението на острова е само 205 души и непрекъснато намалява. Впечатляващ факт е, че все пак островът има основно училище, в което се обучават около 25 деца. Когато достигнат 15-годишна възраст обаче, те са задължение да отидат в гимназия на континента и никой не знае дали и кога те ще се завърнат в Аогашима. В повечето случаи това не се случва. Фолклорните песни, които пеят хората тук са свързани най-вече с истории за напускане на острова и за раздяла с близките, които обичаме. Несъмнено това е остров и населено със специфични проблеми, емоции, спомени и истории.

青ヶ島 Aogashima