Palatka.bg

В Индия откриха най-високата статуя в света

Статуята на единството – 182-метрова гигантска структура, построена в чест на политика Валабхбхай Пател, беше представена от премиера Нарендра Моди. Цяла Индия с трепет очакваше откриването на статуята, която е определяна за един от най-важните монументи в модерната история на страната.

Внушителният паметник, който придоби световна известност като най-високата статуя в света, е два пъти по-висок от Статуята на свободата, е построен на островче Садху Бет, близо до язовира Сардар Саровар в област Нармада.

След като премиерът Моди тържествено откри статуята, три самолета на индийските военновъздушни сили преминаха покрай нея и събралото се множество, за да създадат трикольор в небето, изградена от цветовете шафран (националният цвят на Индия), бяло и зелено. По този начин самолетите демонстрираха националното единство на страната, изрисувайки националния ѝ флаг.

Официалните лица също така откриха „Стената на единството“ (паметник, символизиращ единството и целостта на Индия) близо до статуята на Валабхбхай Пател

По същото време три други самолета изтребителя прелетя покрай структурата, летейки на изключително ниска височина, впечатлявайки събралите са за официалното откриване зрители.

След откриването на „Стената на единството“, премиерът на Индия положи цветя пред паметника на Пател.

В същото време, два хеликоптера MI-17 поливаха цветята, положени върху статуята. По повод откриването на най-високата статуя в света беше подготвена цялостна културна и музикална програма, на която бяха ще бъдат изпълнявани песни, създадени и изпълнени от групи, сформирани от полицейски служители в Гуджарат (щат в западната част на Индия), както и представители на въоръжените и паравоенните сили. Бяха представени и танцови и музикални представления от артисти, представляващи всички индийски щати.

Някои от основните забележителности включващи откриването бяха 17-километровата Долината на цветята, град от палатки за туристите, изграден близо до статуята и музей, посветен на живота и постиженията на Валабхбхай Пател.

В рамките на статуята е създадена визуална галерия на височина 135 метра, която позволява на туристите да имат изглед към язовира и близките планински вериги.

За построяването на статуята са използвани над 70 000 тона цимент, 18 500 тона стомана, 6 000 тона структурна стомана и 1700 метрични тона бронз, която се използва за външната облицовка на конструкцията.

Създаването на статуята беше обект на критики от някои племенни групи в района на Нармада

Междувременно местните племенни лидери обявиха бойкот на събитието , заявявайки  че монументът води до „масово унищожение“ на природните ресурси в района.

В отворено писмо, адресирано до Моди, лидери на племенните съюзи от 22 села, разположени в близост до язовир Сардар Саровар на река Нармада, обявиха, ченяма да посрещнат премиера, когато той пристигне в региона им.