Palatka.bg

Кои са градовете в Европа с най-евтинa дневна карта за градски транспорт?

Известният британски сайт за автомобилни гуми Just Tyres е направил мащабно проучване за това какви са цените на дневните карти за градския транспорт в различни градове в Европа. Те са създали класация в помощ на туристите. Идеята им е хората да знаят какви пари за транспорт в кой град да отделят. Любопитно е, че макар да се намират в един континент, който е много сходен като доходи и организация на транспорта, разликата в цените между различните държави и градове е наистина голяма. Въпреки това класацията не е пълна, а изследва само 23 от най-посещаваните градове в Европа.

На върха на класацията за най-евтин билет е този в Букурещ, столицата на Румъния. Там цената на градския транспорт за един ден е 2.1 евро. Всъщност, ако беше попаднала в класацията, София щеше да е най-отгоре със своя билет от 2.04 евро. За съжаление България не е била достатъчно интересна на британския сайт, за да я включи.

В същото време разликата между най-евтиния и най-скъпия град за еднодневен транспорт е наистина голям – почти 33 пъти! Става въпрос за Берн, столицата на Швейцария, където еднодневна карта е цели 66,88 евро. Сами можете да видите как два града, споделящи един континент и до известна степен една икономическа зона, имат гигантска разлики в цените за една и съща услуга.

Веднага след Берн е Лондон, където дневната карта за всички линии е 20.7 евро, следван от Виена (17.27 евро), Париж (13.28 евро) и Стокхолм (12.22 евро). В другия край на най-евтините след Букурещ са Москва (2.86 евро, което е наистина впечатляващо, защото градът има една от най-големите мрежи за градски транспорт на планетата), Талин (3.04 евро), Загреб (4.1 евро) и Будапеща (5.17 евро).

Цените от класацията са изследвани през октомври тази година, като някои градове не са предлагали 24-часов пропуск за цялата мрежа, а най-малко 48-часов и затова са включени в класацията по този начин.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент