Palatka.bg

Словения ще създаде нова 300-километрова екопътека

В рамките на следващите шест месеца в Словения ще бъде открит 300-километров пешеходен маршрут, който ще запознае туристите с най-добрите природни забележителности на страната. Екопътеката за туристи ще бъде официално открита през април 2019 г. и ще преминава през Юлийските Алпи – част от Алпите, между р. Соча и р. Сава, в Италия и Словения. Височината ѝ при връх Триглав, Словения е 2863 м. Изградена е от мезозойски варовици и доломити. Тук са и 2те карстови езера Бохинско и Бледско.

Първата част от маршрута стана достъпна за туристите през октомври тази година. Пълната дължина на екопътеката ще бъде около 300 километра. Пътеката минава през най-ценните, уникални и красиви природни забележителности на Словения. Създателите на маршрута са вдъхновени от популярността на пътеката Алпе-Адрия, която води туристите на вълнуващо пътуване и пътешествие  през Австрия, Словения и Италия.

Новата екопътека, преминаваща през Юлийските Алпи ще развежда туристите само в рамите на Словения, и то най-вече в отдалечени и селски райони

Маршрутът започва от официалната граница между Словения и Италия в градчето Ратече. Пътят е разделен на няколко различна етапи. Туристическият маршрут е проектиран така, че туристите да прекарват нощта на мястото, където започва или завършва фазата, както и да имат спокойно възможността да закупуват храни, напитки, а дори и малки сувенири.

Някои етапи ще започват от жп гари или автобусни спирка, което ще позволи на участници да променят маршрута си, ако е необходимо. Пътеката минава през курорта Кранска гора, по бреговете на река Сава Долинка, през живописната гледка на планини и словенски селца с богато културно наследство, хълма Свети Петър, с изглед към един от най-красивите гледки в Юлианските Алпи. В края на маршрута туристите се завръщат от града, от който са тръгнали – Ратече.

Пешеходният маршрут е кулминацията на работата на десетте общини в региона, които са си поставили за цел увеличаването на броя туристи и подобряване на сътрудничеството между местните туристически организации в областта на транспорта, хранителните услуги и настаняването. За да се направи пътеката по-достъпна за туристите, ще бъдат осигурени автобусни и влакови маршрути, които ще свързват туристите с определени градове и села, които лежат на маршрута на екопътеката.