Palatka.bg

Остров Елеутера – магическият къс земя, разделящ Атлантическия океан и Карибско море

Елеутера е един от няколкото острова, които са част от архипелага, оформящ Бахамските острови.  Елеутера се намира на около 80 км източно от столицата Насау. Островът е дълъг 180 км., но е и изключително тънък – едва около 1,6 км в широчина. Светлосините води на плиткото Карибско море от едната страна на острова се открояват в ярък контраст с дълбокото синьо на Атлантическия океан, който крие хиляди километри под повърхността си. Едно от най-незабравимите места, от които може да видите тази изключителна съпоставка, е мостът „Стъкленият прозорец“.

Той се намира на около 3 километра от Горен Боуг и свързва Грегъри Таун и Лоуър Боуг, бидейки и най-тясната точка на острова. Това е едно от малкото места на Земята, където можете да сравните богатите и наситени сини води на Атлантическия океан от едната страна на пътя и спокойните тюркоазено-зелени води на Карибско море от другата страна. Два невероятни водни басейна, разделени от ивица земя широка едва 10-ина метра. Несъмнено да усещаш свежестта на пръските вода, борбата на вълните, които заливат двете страни.

Над естествения скален мост е построен бетонен мост, който свързва северните и южните точки на Елеутера

Именно мостът е едно от най-посещаваните места на острова.

От векове насам е съществувала стабилна естествена структура между двете част на Елеутера. Всичко се променя през 40-те години на миналия век, когато серия от няколко урагана унищожа естествения мост, който е заменен. В продължение на десетилетия този мост е поддържан в почти перфектно състояние, чрез периодични ремонти, но през 1992 и 1999 г. отново мощни урагани причиняват непоправими щети на моста. През 1999 г. ураганът Флойд, е толкова разрушителен, че не оставя нищо от оригиналния мост. Макар мостът да е ремонтиран и пътят да е отново изграден, пейзажът на Елеутера е променен завинаги. В продължение на десетилетия почти ежеседмично подсилват бреговата линия.

Изключително важно е всички посетители да бъдат много внимателни, когато посещават моста и околността. Известно е, че иначе безкрайни красивите вълни пристигат неочаквано и с огромната си мощ заливат всичко наоколо. Тъй като не са налице оформили се рифове в района, които да укротят вълните, те често връхлитат неочаквано и са способни да вземат човешки жертви и да причинят сериозни материални щети.