Palatka.bg

Магическото розово езеро „Хилиър“ в Австралия

Хилиър е езеро разположено на остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш, разположен недалеч от южните брегове на Западна Австралия. Макар и да не е известно колкото други езера по света, езерото Хилиър е сред най-уникалните природни образувания. Цветът на водата му е неговата отличителната и неповторима особеност. Езерото Хилиър е…розово! Да, розово!

Гледано от въздуха водата в Хилиър изглежда сякаш е заместена от разтопила се дъвка или ягодов шейк, който ви изкушава да го опитате в някой горещ и зноен летен ден.

Lake Hillier - Australia

Езерото е с дължина от около 600 метра и е заобиколено от пясък и гъста гора от чаено дърво и евкалипт

Тесен ивица от пясъчни дюни, покрити с растителност, разделя Хилиър на север от Южния океан.

За разлика от други подобни розови езера в света, като тази в Ретба и солените езера в залива Сан Франциско, розовият цвят на езерото Хилиър все още не е категорично обяснен от учените, въпреки че се предполага, че цветът най-вероятно възниква от боя, създавана от организмите Dunaliella salina и Halobacteria. Друга хипотеза е, че розовият цвят се дължи на червени халофилни бактерии в солените кори на езерото. Доказано е, че цветът на водата не е обикновено зрителна измама или трик на светлината, тъй като, когато водата от езерото се излива в кофа или друг съд, розовият цвят е все още осезаемо различим, в сравнение с обикновена вода.

Едно от първите регистрирани доказателства за съществуването на розовото езеро на остров Мидъл датират от дневниците на Матю Флиндър, британски навигатор и хидрограф, който посещава района през 1802 г. Флиндърс се качил на най-високия връх на остров Мидъл (сега известен като Флиндърс Пик, т.е. Връх Флиндърс), за да проучи околните води. Тогава открива и забележителното розово езеро Хилиър. С изключение на няколко години, когато местните власти извършват добив на сол, островът и розовото му езеро са почти недокоснати от човешкото влияние. Оттогава насам езерото Хилиър предлага на посетителите един от най-невероятните гледки към едно истинско природно чудо.